dr 1
AUTOR: H.D.
DATUM: lis 28, 2021 @ 10:35
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Politička situacija u BiH je izazovna i imamo krizu nefunkcionisanja institucija, kazao je danas na kafi s novinarima predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović.

NER FIT

– Parlament BiH ne funkcionira, a danas ćemo imati obraćanje visokog predstavnika Kristijana Šmita. Preuzeli smo reformske obaveze, a nemamo sjednica već par mjeseci. Sva rješenja po Mostarskom sporazumu se već vide – smatra Čović.

Politička rješenja

Dodao je da je bolje razgovarati nego zveckati oružjem.

– Moramo naći politička rješenja, BiH ima samo jedan put i to je evropski. Moramo organizirati izbore, a da nemamo zastoje kao što smo imali u proteklom periodu. Mora biti kompromis, a ne dva na prema jedan. Sa svoje strane dat ću sve da Dom naroda normalno funkcionira – poručio je Čović.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Prema njegovim riječima HNS će uraditi sve da pronađe rješenja.

Na pitanja novinara, Čović je poručio da razgovori moraju biti dinamičniji.

– Kod Vučića sam bio na radnom ručku i vrlo konkretno smo razgovarali u prijateljskom ambijentu. I o tome kako on može pomoći da se stabilizira stanje u BiH. Bio je to krajnje prijateljski razgovor prema BiH. Razgovarati moramo, a razgovarao sam s Milanovićem. I gospodin Dodik je bio u Zagrebu. Imao sam radni ručak s Izetbegovićem i dogovorili smo radne sastanke. Moramo razgovarati umjesto da se povučemo na tri strane – naglasio je Čović.

Imamo Ustav

Dodao je da je Ustav BiH “domoljublje”.

– Imamo Ustav i trebamo ga poštivati. Sadašnja dejtonska organizacija BiH je na snazi i ona je takva. Mora se poštovati i sporazum iz Mostara. Treba osigurati legitimno predstavljanje i ništa osim toga. U Dejtonu je nađena mjera između građanskog i etničkog, samo tri posto se funkcija bira po etničkom principu, sve ostalo je građansko – kazao je Čović.

Govoreći o reformi Izbornog zakona, rekao je da sve treba ići u paketu.

LIDER