ČOVIĆ: ‘Očito je da Izetbegović i Komšić igraju neku igru da se stvari zaokrenu’

Na sastanku SDA i HDZ imali smo pristup da utemeljimo vlast odozdo prema gore i da ona bude homogena po strukturi. Očito je da im je sada taktika malo drukčija, rekao je Čović za današnje bh. izdanje Večernjeg lista

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je nepotrebnim prejudiciranjem pokušaj Stranke demokratske akcije i Demokratske fronte (DF) Željka Komšića da u nedjelju naprave okosnicu koalicije na državnoj razini, bez obzira ko od Hrvata ili Srba ima većinu.

– Očito je da sada njih dvojica igraju neku igru da se malo stvari zaokrenu. Na sastanku SDA i HDZ imali smo pristup da utemeljimo vlast odozdo prema gore i da ona bude homogena po strukturi. Očito je da im je sada taktika malo drukčija – rekao je Čović za današnje bh. izdanje Večernjeg lista, komentirajući susret čelništava SDA-a i DF-a koji su u nedjelju popodne postigli dogovor o programskim načelima, a nakon toga i zajednički dogovor o programskim načelima sa Savezom za promjene (SDS, PDP i NDP) te su izrazili spremnost zajedno nastupiti u Vijeću ministara.

Čović je pojasnio kako je uzalud trošiti vrijeme na druge koalicije ako Dodik uspostavi vlast u sljedećih petnaestak dana te je opetovao kako stranke iz Sarajeva žele izigrati dogovor da u vlasti budu pobjednici kod Srba, Hrvata i Bošnjaka.

– Onaj tko ima vlast u Republici Srpskoj naš je partner, tko god to bio. Sada bi besmisleno bilo bez te vlasti praviti neku drugu vlast, jer bismo time po strani stavili dio države koja se zove RS – pojasnio je Čović.

On je ocijenio provokacijom izjavu potpredsjednika SDA Bakira Izetbegovića kako bi bilo bolje da se brine za poziciju Hrvata nego da štiti čelnika SNSD-a Milorada Dodika.

– Važna mi je pozicija hrvatskog naroda i kako ostvariti ono što smo ljudima u kampanji obećavali. A to se ne može učiniti bez vlasti – poručio je čelnik HDZ-a BiH i novoizabrani hrvatski član BiH Predsjedništva, piše Večernji list.

Inače, nakon sinoćnjeg dogovora između SDA, DF-a i Saveza za promjene (SDS, PDP i NDP) upućen je poziv HDZ-u BiH da se pridruži njihovim programskim načelima.

– Očekujemo da HDZ BiH preuzme na sebe ulogu zaista legitimnog predstavnika hrvatskog naroda. Pozivamo ih, nema nikakvog uvjetovanja, potpuno otvoreni, sa željom da se i taj dio priključi ovome, i da budu u sazivu Vijeća ministara bez ikakvih ograničenja – naglasio je predsjednik PDP-a Mladen Ivanić.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je kako će se čuti s Čovićem, naglasivši da potpisana programska načela nemaju ničeg čemu bi se HDZ BiH suprotstavio, odnosno što je protiv njihovih interesa.

Fena

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE