Čović: Ogromna iskušenja stoje ispred nas, realno je formirati vlast u ovoj godini

Hercegovine. Photo: Armin Durgut/PIXSELL
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Sutra ili prekosutra Centralna izborna komisija BiH trebala bi objaviti konačne rezultate Općih izbora u BiH nakon čega ćemo krenuti u pregovore, kazao je u ponedjeljak u Mostaru Dragan Čović, predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH.

Izrazio je uvjerenje kako će u idućim danima CIK BiH objaviti rezultate najprije zbog, kako ističe, svoje odgovornosti prema zakonu.

– Vidite koliko je tu problema oko prebrojavanja glasova. Ono što u svijetu traje dva ili tri dana kod nas traje tridesetak dana. Uvjeren sam da će to sutra uraditi zbog svoje odgovornosti prema zakonu. Odmah iza toga krenut ćemo pregovarati. U svakom slučaju mislim da će se 3. ili 4. novembra intenzivno krenuti razgovarati – dodao je Čović.

ČITAJ JOŠ:  Čović: Zrinjski će biti prvak, a u roku deset godina njegov stadion će biti po najvišim standardima

Završiti proces u ovoj godini

Ističe kako se već vode neslužbeni razgovori.

– Obišao sam sve kantone i razgovarao sa svojim prijateljima, najprije kada je u pitanju HDZ, a potom i sa strankama HNS-a. Taj posao je manje-više priveden kraju. Intenzivno smo neformalno razgovarali s drugim strankama, predstavnicima druga dva konstitutivna naroda – istaknuo je on.

Ponovio je kako će, na tragu programa kojega će ponuditi, a prije svega kao rezultat legitimnog predstavljanja kod druga dva naroda, otvoriti razgovore oko kantonalnih, entitetskih vlada i Vijeća ministara.

ČITAJ JOŠ:  Čović: SDA nema koalicijski kapacitet zbog retrogradnih politika sukobljavanja

– Bilo bi realno po meni, iako je to dosad bilo nemoguće u BiH, u ovoj godini završiti taj proces. Kazali smo s prijateljima u neformalnim razgovorima da 30-ak dana nakon formalnog proglašenja i rješenja svih žalbi izbornog rezultata trebamo završiti taj proces. Mislim da je to realno – smatra on.

Program podijeljen u tri dijela

Čović je naglasio kako je njihov program jednostavan i podijeljen na tri dijela.

– Podijelili smo ga na euroatlantski proces gdje će izborno zakonodavstvo biti jedan uslov reformskih aktivnosti koje moramo završiti. Drugi je pravna država i sigurnost u BiH. Više niko ne otvara pitanje zveckanja oružjem, ne znam kakvog prebrojavanja ili naoružavanja. Želimo našim ljudima poslati jasnu poruku da ovo mora biti prostor u kojem će se normalno živjeti i da imaju pravnu sigurnost – pojasnio je on.

ČITAJ JOŠ:  Čović: Zrinjski će biti prvak, a u roku deset godina njegov stadion će biti po najvišim standardima

Treći dio programa su, kaže Čović, ekonomsko-socijalne prilike.

– Ogroman broj iskušenja stoji ispred nas, zato nam treba vlast što prije. Rekli smo fiskalno to riješiti, odnosno usvojiti budžet na svim nivoima. Siguran sam, kako danas razgovaramo, da mi to možemo sve u ovoj kalendarskoj godini uraditi za iduću godinu – zaključio je predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH.

Avaz

GODISNJICA
MARKETING