Čović poručio da će Federacija BiH za 15 dana imati novog premijera

Dragan Covic
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Lider HDZ-a Dragan Čović poručio je da će Federacija BiH imati novog premijerau narednih 15-tak dana, a nije krio ni uvjerenje da će federalna vlast biti formirana vrlo brzo.

“Ja vjerujem da ćemo mi imati novog premijera FBiH u narednih 15-tak dana i onda ostaje dio oko rasporeda resora. Recimo da to ne bi smjelo trajati duže od 20-tak dana”, izjavio je Čović za RTVHB.

ČITAJ JOŠ:  Kada će se formirati nova Vlada FBiH i do kada će Fadil Novalić biti premijer?

Govorio je i o saradnji s Vladom Republike Hrvatske, a između ostalog je naveo da je dogovoreno otvaranje konzulata Republike Hrvatske u Orašju do sredine aprila ove godine.

Dodao je kako je s premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem razgovarao o velikim projektima u području prometne i energetske infrastrukture i ekologije gdje postoji velika mogućnost povlačenja sredstava iz EU, s obzirom da je BiH stekla status kandidata za članstvo u Uniji.

Spomenuo je i južnu plinsku interkonekciju Hrvatske s BiH, kao temu o kojoj se razgovaralo. Najavio je i kako će nositelji izvršne vlasti u BiH za desetak dana biti u Hrvatskoj.

ČITAJ JOŠ:  Čović obmanuo javnost: Ne postoji mandatar za formiranje Vlade FBiH, Lidija Bradara ne može bez potpisa dvojice potpredsjednika imenovati Vladu!

“Također, predstavnici vlasti RH dolaze uskoro kod nas i time dajemo podršku jedni drugima”, poručio je.

Govoreći o Hrvatskom narodnom saboru čije zasjedanje je najavljeno za subotu, kazao je kako će naglasak biti na zajedništvu hrvatskog naroda, te na onom što je ostalo kao ključni zadatak, a to su izmjene Izbornog zakona “kako bi Hrvati napokon u potpunosti mogli birati svoje predstavnike u domove naroda i Predsjedništvo BiH.”

Podsjetimo, danas je održan sastanak Osmorke u Sarajevu, a nakon sastanka je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić kazao da stranka Za nove generacije više nije partner osmorke.

ČITAJ JOŠ:  Kada će se formirati nova Vlada FBiH i do kada će Fadil Novalić biti premijer?

Nikšić je i sam rekao da više nije siguran ni hoće li on biti premijer FBiH. U međuvremenu je SDP BiH dao nalog svojim kantonalnim organizacijama da pregovaraju o formiranju kantonalnih vlada sa svim strankama uključujući i SDA.

Izvor: Klix

GODISNJICA
MARKETING