1A83030C E88F 4CD3 BE41 8985F62C8DBA
AUTOR: H.D.
DATUM: lis 28, 2021 @ 15:55
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović izjavio je danas, poslije sastanka s predstavnicima EU i SAD u Sarajevu, da je za njegovu stranu dovoljno legitimno predstavljanje Hrvata u Domu naroda PSBiH i Predsjedništvu, a ostalo može biti dogovoreno kasnije.

NER FIT

Nakon sastanka s direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Ajhorst (Eichhorst) i specijalnim predstavnikom SAD za izbornu reformu Metjuom Palmerom (Matthew), Čović je istakao da bi izmjene u Domu naroda značile značajne izmjene Ustava, za šta u BiH nema snage, kao što nema snage ni za brisanje etničkih odrednica.

– Veseli me da su predstavnici EU i SAD rekli da se mi dogovorimo, a oni će nas podržati – naveo je Čović.

Dodao je da je zato predložio kolegi Bakiru Izetbegoviću da danas i sutra održe stranačke sastanke.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Čović je istakao da je jedno od mogućih rješenja indirektni izbor članova Predsjedništva, drugo dvije izborne jedinice u FBiH isključivo na dan izbora, ili da se to veže za kantone koji su svakako dio izbornog procesa, ali bi onda morali imati pondere prema popisu stanovništva.

Naglasio je da mu je Milorad Dodik rekao da će sve što bude dogovoreno u Federaciji srpska strana podržati u Parlamentu.

Poslije sastanka s predstavnicima EU i SAD, Čović je otišao na sastanak s Izetbegovićem u Delegaciju EU u Sarajevu.

LIDER