Čović putem medija poslao ponudu “Trojci”? “Ovo su dva HDZ-ova uslova za formiranje vlasti”

Hercegovine. Photo: Armin Durgut/PIXSELL
Podijelite vijest

Ukoliko Elmedin Konaković, Nermin Nikšić i Edin Forto, uistinu žele formirati vlast sa HDZ-om, morat će prihvatiti dva uslova HDZ-a, poruka je portala koji je naklonjen predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću.

Prvi je u Parlamentu BiH podržati izmjene Izbornog zakona BiH prema presudi Ustavnog suda BiH u predmetu “Ljubić”, a to znači osiguranje izbora legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda u Federalnom domu naroda i Predsjedništvu BiH, kao i presuda Evropskog suda za ljudska prava kako bi se osiguralo da se svi mogu kandidirati u te institucije. Drugi uvjet je prihvatiti da HDZ BiH predloži predsjedavajućeg Vijeća ministara i da dobije tri ministarska i tri mjesta zamjenika ministara, u skladu sa Zakonom o Vijeću ministara, te trećinu rukovodećih pozicija u državnim institucijama i agencijama, piše HMS.

ČITAJ JOŠ:  Najavljeno iz HDZ-a: Sutra potpisivanje sporazuma Osmorke i HDZ-a

“Trojka”, navodi se dalje u teksu ovog portala, svjesna je da će to biti ključni preduvjeti za koaliranje s HDZ-om BiH.

– Postignu li partneri sporazum s vodećom hrvatskom strankom, to će podrazumjevati i podršku Denisa Bećirovića koji je izabran i njihovom podrškom za člana Predsjedništva BiH prijedlogu da na čelu Vijeća ministara bude kadar HDZ BiH. Za takav prijedlog, sasvim izvjesno glasovat će i članica Predsjedništva BiH SNSD-ova Željka Cvijanović. Antihrvatski i antiustavni član Predsjedništva BiH Željko Komšić već je najavio kako će se usprotiviti takvom prijedlogu. On može glasati protiv i- uložiti veto- proglasiti da je time ugrožen vitalni nacionalni interes hrvatskog naroda. Po Ustavu BiH Komšićev veto treba potvrditi dvotrećinska većina hrvatskog kluba Federalnog doma naroda- što se naravno neće dogoditi, jer Komšić nije predstavnik Hrvata – budući ga oni nisu većinskom voljom izabrali. U tom slučaju odluka Predsjedništva BiH stupit će na snagu, što će biti još jedna potvrda da Komšić u Predsjedništvu BiH nema nikakvu samostalu moć – zaključuje se u tekstu.