Portal 072info

Čović u Zenici: Ne bi smjeli upasti u nove političke krize!

U Hrvatskom domu “Kralj Tomislav” u Zenici večeras je svečanom akademijom obilježena 29. godišnjica rada i postojanja Općinskog odbora Hrvatske demokratske zajednice, koja je prva formirana 24. januara 1990. godine.

Svečanosti su prisustvovali brojni posjetioci, kao i visoka delegacija HDZ BiH predvođeno Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a BiH.

Nesaglediva kriza 

Tom prilikom Čović je poručio da je zadaća politika da pomognu da se Dom naroda uspostavi u narednih sedam dana, te da imaju Parlament u punom sazivu koji može donijeti proračune i da se na taj način spriječe bilo kakvi zastoji.

Četiri mjeseca nakon izbora sporo teče implementacija izbornih rezultata, a Čović je još jednom podsjetio da su upravo oni upozoravali da bi moglo doći do nesagledive krize, a sve zbog toga jer se nije donio Izborni zakon.

– Čini mi se da uz malo mudrosti možemo izbjeći bilo kakve krize. Međutim, isto tako, uz malo netaktičnosti, kakvu osjećamo i ovih dana, to može biti dosta izraženija kriza od ove koju danas imamo. Moj zagovor i nas koji smo u ime HDZ-a BiH na svim nivoima vlasti da izbjegnemo bilo kakvu krizu, ali jednako tako i da riješimo pitanje Izbornog zakonodavstva. To je jedan mali iskorak koji bi stabilizirao apsolutno sve – smatra Čović.

Predsjednik HDZ-a BiH prokomentirao je i posljednju izjavu Bakira Izetbegovića da je moguća koalicija SDA sa Bh. blokom, kazavši da sve bošnjačke stranke imaju pravo da se okupe.

Osim toga, prokomentirao je i najave SDA da će tražiti izmjenu naziva Republike Srpske.

– Ako je danas u Ustavu BiH Republika Srpska zapisana kao entitet sa tim imenom, koristimo ga i baštinimo od 1995. godine, ponovo otvaranje takvih pitanja 2019. godine smatram da imaju neki drugi cilj, odnosno, da je cilj opet nestabilnost ili otvaranje rasprava između predstavnika dva naroda u ovom slučaju. Štititi BiH možemo, ali to mora biti zajednička potreba legitimnih predstavnika izabranih u ime tri naroda. Ako je to hir samo jednog pojedinca i jedne politike, samo imamo štetu i nepovjerenje koje jača – smatra Čović.

Ovakve stvari smatra nepotrebnim, pogotovo jer su se, kako kaže, dovoljno odmakli od izbora. Podsjetio je da su i prošli put imali federalnu Vladu krajem marta, da trenutna situacija nije ništa novo u kašnjenju.

– Ne bi smjeli upasti u nove političke krize – rekao je Čović.

Specifičan kanton

Na kraju je prokomentirao i formiranje vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu, kazavši da je ovaj kanotn specifičan i da bi trebalo uvažiti legitimne predstavnike Hrvata u Skupštini ZDK.

Obećao finansijsku pomoć KŠC-u “Sv. Pavao”  

Predsjednik HDZ BiH je prije svečane akademije obišao prostorije Katoličkog školskog centra (KŠC) “Sv. Pavao” u Zenici.

Tom prilikom je obećao don Vlatki Rosiću, direktoru centra, finansijsku pomoć za rekonstrukciju školske fiskulturne dvorane.

AVAZ/D.PAŠALIĆ

Podijelite članak
  • 161
    Shares

Počitajte još

Čović iznio prijedloge izmjena Izbornog zakona BiH

Redakcija

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box