covic
AUTOR: H.D.
DATUM: sij 11, 2022 @ 12:50
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Ovo je prezahtjevna godina, izuzetno teška i upravo je to prilika da pokažemo krajnju odgovornost i napravimo iskorak kako bismo stabilizirali odnose u Bosni i Hercegovini. Ono što možemo primarno uraditi je stabilizirati odnose u Federaciji BiH, a onda i na nivou cijele BiH, kazao je Feni dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Razgovor s ekspertima Venecijanske komisije

On već za sredinu iduće sedmice najavljuje intenzivne razgovore u Sarajevu s predstavnicima američke i evropske administracije Metjuom Palmerom (Matthew Palmer) i Angelinom Ajhorst (Eichhorst) kako bi se, ističe, završio posao oko Izbornog zakona.

– Smatram to ključnim preduvjetom za relaksiranje odnosa i politike Bošnjaka i Hrvata u FBiH, a da onda, zajedno s partnerima iz RS, pokušamo naći neki izlaz koji će omogućiti da institucije BiH koliko-toliko normalno funkcioniraju – dodaje Čović.

U protekle dvije sedmice održano je više online sastanaka i konferencija na nivou eksperata, a u narednim danima bit će obavljen i razgovor s ekspertima Venecijanske komisije, kako bi se provjerila usklađenost postojećih prijedloga s onim što je prihvatljiv pravni stav unutar evropskog prostora.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Čović je pozdravio razgovor koji su jučer u Dubrovniku imali hrvatski premijer Andrej Plenković i predsjednik SDA Bakir Izetbegović. Kaže da ga je Plenković informirao o tom sastanku i da je dobrodošao, “posebno u ovo vrijeme kada trebamo uz pomoć međunarodnih predstavnika postizati konkretne dogovore”.

– Prevažno je da dođe do otopljavanja političkih odnosa između Bošnjaka i Hrvata u FBiH. To je strateško pitanje. Prema onome što me informirao premijer Plenković, čini mi se da pravimo jedan ambijent da možemo s mnogo više povjerenja nego do sada napraviti iskorak, riješiti pitanje legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, ali riješiti i mnoga druga pitanja u BiH.

Izborni zakon je samo jedno od tih pitanja. Ovaj zakon jeste danas strateški bitan zbog izbora koji bi trebali biti u ovoj godini, ali kada sagledamo cijelu situaciju u BiH, odnose koji su napravljeni, ima još puno toga što treba uraditi. I zbog toga su dobri razgovori, poput ovog Plenkovića i Izetbegovića. Oni mogu doprinijeti jednoj pozitivnoj atmosferi pred ove razgovore s Palmerom i Ajhorst – poručio je Čović.

On je pozvao sve političke aktere u BiH da učine sve kako bi se prvenstveno stabilizirala sigurnosna situacija u zemlji i da “svi oni koji zveckaju oružjem, shvate da ovdje na tragu Ustava BiH moramo poštivati sve ono što je vrijednost BiH, institucije BiH i da sve što radimo mora biti usklađeno s Ustavom i zakonima BiH”. Dodaje da treba poštivati mehanizam koordinacije, kako bi se došlo do usuglašenog stava kada je o pomirenju nadležnosti na različitim nivoima riječ.

Ekonomska i socijalna stabilnost

– One koji predvode politike u BiH pozivam da sjednemo zajedno i sva otvorena pitanja stavimo na stol. Razgovor nema alternative i razgovorima treba pristupiti odmah. Ako to sagledamo na pravi način, vrlo brzo možemo tražiti rješenja i za sve ove druge teme koje su nam preduvjet i za europsku priču, ali i za ekonomsku i socijalnu stabilnost. Imamo bezbroj tema oko kojih trebamo razgovarati, ali otvoreno i bez figa u džepovima.

A ono što mi je posebno važno je da imamo intenzivnu komunikaciju između predstavnika bošnjačkog i hrvatskog naroda. Sve drugo, bojim se, može se lako uklopiti u ambicije nekih izvan ove zemlje kojima možda BiH može poslužiti kao alibi za neka druga globalna nastojanja – rekao je Čović.

LIDER