Tumor Mozak Ilustracija Foto Twitter
AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Zabava / Zanimljivosti
Kurbani 2021

Saznanja naučnika govore o tome da kod pojedinih COVID-19 pacijenata može da značajno ošteti rad bubrega, jetre, srca i mozga. I to na duže staze. Nedavno istraživanje je pokazalo je da čak 91posto pacijenata koji su se “oporavili” ima barem jednu dugotrajnu komplikaciju ove bolesti, piše “Best life”.

Nova otkrića rezultat su istraživanja sprovedenog na 965 pacijenata koji su se oporavili od korone u Južnoj Koreji.

Naučnici su saopćili da je 879 ispitanika, odnosno njih 91 posto, reklo da je ima jedan dugotrajni simptom.

Umor je bio najčešći simptom (zabilježen je kod 26 posto pacijenata), a poteškoće sa koncentracijom zabilježene su među 25 procenata pacijenata, prema Korejskoj agenciji za kontrolu i prevenciju bolesti (KDCA).

Brojni pacijenti rekli su da imaju i psihološke probleme i dugotrajni gubitak čula okusa i mirisa, kod pojedinih je ova posljedica bila prisutna i nekoliko mjeseci nakon završetka bolničkog liječenja.

Rezultati istraživanja su još jedan dokaz da nemali broj osoba koje su preležale koronu bori sa dugotrajnim posljedicama ovog oboljenja.

Svjetska zdravstvena organizacija nedavno je objavila da su dugotrajni simptomi poput umora, kašlja, glavobolje i gubitka čula okusa i mirisa i dalje česti među populacijom od 18 do 34 godine i to dvije do tri sedmice nakon što su dobili pozitivne rezultate testiranja.