Portal 072info

COVID-19 izbliza: Dobro pogledajte, ovo je krivac za pandemiju koja je promijenila svijet

Screenshot 2 1288
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Fotografije su nastale kako bi se pokazalo koliko infekcija korona virusom može biti intenzivna i veoma slikovita.

Naučnici sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Sjeverna Karolina objavili su prve detaljne fotografije virusa koji je u 2020. pokorio svijet.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Doktorica Camille Ehre uspjela je napraviti nevjerovatne fotografije iz uzoraka inficiranih respiratornih epitelnih stanica. Kako je sama pojasnila, uhvatila je ove fotografije kako bi pokazala koliko infekcija korona virusom može biti intenzivna i veoma slikovita.

Kako bi napravili ove fotografije dr. Ehre i njen tim u laboratoriju su ubacili korona virus u ljudske bronhijalne stanice epitela te provjerili što se događa 96 sati kasnije koristeći elektronski mikroskop.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Fotografije koje su obojili radi lakšeg prepoznavanja virusa, pokazuju inficirane stanice s tragovima žute sluzi na vrhovima plavih cilija. Uvećana fotografija pokazuje strukturu i gustoću virusa koji nakon infekcije proizvode epiteliji u ljudskim dišnim putevima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako je pojasnila dr. Ehre, ove fotografije pokazuju nevjerovatno visok broj viriona, potpunih infektivnih virusnih čestica s DNA ili RNA u jezgri i proteinskim omotačem, kakve se nalaze izvan stanice domaćina, ali i pokazuju zašto je zaraza COVID-19 toliko raširena. Također, pokazuju i zašto bi svi trebali nositi maske – bili inficirani ili ne, kako bi ograničili daljnje širenje virusa.

Podijelite članak
  • 12
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Zlatan Ibrahimović pozitivan na koronavirus

072info.com

KB ZENICA: Muškarac iz Zenice i žena iz Žepča preminuli usljed oboljenja koronavirusom

072info.com

Policijski sat za barove i restorane zbog koronavirusa

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)