covid pasos 9878 696x392 1
AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
Kurbani 2021

Predstavnici tri glavne institucije Evropske unije – Parlament, Savjet i Komisija, potpisali su finalnu uredbu kojom će COVID pasoši od 1. jula stupiti na snagu, a čime će biti omogućeno slobodno kretanje unutar EU u narednih godinu dana.

Predsjednici ove tri institucije David Sassoli, Antonio Costa i Ursula von der Leyen rekli su da će ovaj certifikat ponovo omogućiti građanima najvažnije pravo EU, a to je slobodu kretanja. Osim toga, pasoši će znatno doprinijeti sigurnijim putovanjima ovog ljeta.

Već je 13 država članica počelo sa izdavanjam COVID pasoša svojim građanima, to su Bugarska, Češka, Danska, Njemačka, Grčka, Hrvatska, Poljska, Austrija, Estonija, Litvanija, Litva, Luksemburg i Španija. Certifikati će se početi primjenjivati od 1. jula, a sve članice su dužne da krenu sa izdavanjem potvrda najdalje šest sedmica nakon početka primjene uredbe.

Potvrda se izdaje osobama koje su vakcinisane nekim od vakcina koje je odobrila Evropska agencija za lijekove, onima koji su se nedavno oporavili od koronavirusa i onima koji imaju negativan test na koronavirus.

Besplatno je izdaju nacionalne zdravstvene institucije i priznaju ih sve članice EU. Sastojat će se od QR koda prikazanog na nekom od elektronskih uređaja ili u pisanoj formi.

Još uvijek nije detaljno definisano da li će postojati neka drugačija ograničenja za državljane trećih zemalja i osobe koje dolaze iz visokorizičnih područja.

U Kantonu Sarajevo je također uspsotavljen sistem za dobijanje potvrde o vakcinaciji ili preboljenom koronavirusu, a nadležni tvrde da su te potvrde potpuno u skladu sa evropskim standardima.