Covid pasoši za bh. građane na dugom štapu

cc 2

Kada će u našoj državi započeti proces izdavanja tzv. Covid pasoša, pitanje je na koje za sada nema konkretnog odgovora.

Iako se pojavila informacija o tome da u Ministarstvu civilnih poslova BiH očekuju da se te aktivnosti počnu provoditi najkasnije krajem jula, a tragom izjave Siniše Ilića, zamjenika ministrice civilnih poslova, očito je da je cjelokupna priča drugačija.

Različiti uvjeti

Na naš upit o tome jesu li u Ministarstvu civilnih poslova započeli s procesom pripreme plana za izdavanje tzv. Covid pasoša, kao i kada građani BiH mogu očekivati da se počne s izdavanjem ovih potvrda, odgovorili su da je Ministarstvo u stalnoj komunikaciji sa svim akterima bitnim za eventualno izdavanje certifikata u vezi s COVID-19.

– Evropska unija tek ulazi u realizaciju ovog posla. Prije nekoliko dana je najavljeno kako bi mogao izgledati certifikat, tako da BiH nije u mogućnosti krenuti u projekt bez saznanja kakvi će biti zahtjevi i standardi EU u vezi s priznavanjem dokumenta.

Kako bismo što prije reagirali kada budemo imali konkretne informacije, ministrica Ankica Gudeljević obavila je konsultacije s direktorom IDDEEA-e u više navrata te s direktorima zavoda za javno zdravstvo oba entiteta – stoji u odgovoru Ministarstva.

Krajem prošle sedmice Evropski parlament, Evropska komisija i države članice postigli su kompromis o tome da digitalne potvrde, poznatije kao Covid pasoši, Evropska unija može početi uvoditi od 1. juna.

I dok se čeka da naša država otpočne ovaj proces, turistički radnici upozoravaju da će ovogodišnja sezona propasti ako bh. vlasti ne olakšaju ulazak strancima i ne krenu stopama članica EU.

Obavezan karantin

Udruženje turističkih djelatnika, hotelijera i ugostiteljskih radnika iz Međugorja, ukupno 115 vlasnika pravnih subjekata, zatražilo je od Vijeća ministara BiH da, uz negativan PCR test, počnu priznavati antigenski test, potvrdu o vakcinaciji protiv koronavirusa ili o preboljenom COVID-19.

Davor Ljubić, predsjednik Udruženja, izrazio je nadu da će njihov zahtjev biti usvojen, jer, u suprotnom, kako je istaknuo, svoje će objekte biti prisiljeni zatvoriti.

– Raduje nas to što imamo podršku federalne ministrice turizma Edite Đapo, jer naš zahtjev je zdravorazumski. Svjesni smo činjenice da je u Evropi situacija dosta komplicirana i šarena, pa su takvi i uvjeti povratka iz BiH u pojedinim zemljama. Primjerice, u Italiji je na snazi odluka o obaveznom karantinu za one koji se vraćaju iz BiH. Nadamo se da će uredbe koje se donose u Evropskoj uniji i koje startaju 30. juna pomoći i nama, a riječ je o tzv. Covid putovnicama. Tu se ne ukazuje samo na putovanja unutar EU već i iz trećih zemalja ka EU – kazao nam je Ljubić.

Gdje možemo bez ograničenja

Bosancima i Hercegovcima i dalje je potreban negativan PCR test za ulazak u mnoge zemlje, a u pojedinima je još na snazi odluka o obaveznom karantinu. Bh. građani bez ograničenja u narednom periodu mogu putovati samo u Srbiju, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju.

Za ulazak u susjednu Hrvatsku potreban je negativan PCR test ili brzi antigenski test, a bez testova mogu ući oni koji su prije više od 14 dana primili drugu dozu vakcine. Izuzetno od toga, ako se radi o vakcini koja se daje u jednoj dozi, neophodna je potvrda o tome.

Za ulazak u Sloveniju također je neophodan negativan PCR test, ne stariji od 48 sati, ali je obavezan i 10-dnevni karantin.

Ulazak u Albaniju moguć je bez PCR testa i karantina, ali postoje procedure zdravstvenih pregleda na aerodromima i lukama, a također je neophodno imati dokaz o raspoloživom smještaju.

Tri bitne informacije

Covid pasoš je zapravo zelena potvrda s QR kodom, koji sadrži informaciju o tome da je vlasnik vakcinisan, testiran ili je prebolio COVID-19 u određenom razdoblju u kojem se smatra da je zaštićen antitijelima.

Dokument omogućava prekogranično putovanje unutar EU bez dosadašnjih epidemioloških mjera, poput samoizolacije i obaveznog testiranja, a bit će na snazi godinu.