Portal 072info

Crkva otvorila vrata muslimanima da u njoj klanjaju tokom ramazana

ZAPRATITE NAS NA FACEBOOKU, OSTANITE INFORMISANI!

Tokom svetog mjeseca ramazana, jedna berlinska crkva je otvorila svoja vrata za sve muslimane da uđu i obave namaz u njoj.

Džamije u glavnom gradu Njemačke su sedmicama bile zatvorene kako bi se smanjila mogućnost širenja zaraze novim koronavirusom.

– Shvatili smo da je ramazan jako važan za muslimane u Njemačkoj i smatramo da je molitva i otvaranje jednih prema drugima i prema Bogu način da osnažimo našu ljudskost i mir – rekla je Monika Matijas (Matthias), svećenica u crkvi i začetnica ove inicijative.

Imam Taha Sabri (Sabry) kazao da je da je, u znak solidarnosti sa muslimanima, crkva smatrala da bi bila dobra ideja da ponude svoj prostor kako bi muslimani mogli klanjaju namaz.

– To je odlična inicijativa na kojoj im se mnogo zahvaljujemo – rekao je Sabri.

Svi prostori za bogosluženje su sada otvoreni u Berlinu, ali im je kapacitet ograničen na 50 vjernika.

Crkva je uspjela da smjesti 100 vjernika u svojim prostorijama tako što su vjernici razdvojeni u dvije grupe – jedna koja je slušala namaz na njemačkom, a druga na arapskom jeziku.

Jedan od vijernika, Ahmed Bedri, tvrdi da se pozitivno iznenadio potezom crkve koji je u njemu probudio prelijep osjećaj.Vjernici kažu da je ovaj gest crkve u njima probudio neopisivo lijep osjećaj bratstva među ljudima.

Vjernici su uspjeli održati društvenu distancu tokom molitve te su svi nosili zaštitne maske.

Avaz

Podijelite članak
  • 138
    Shares