Crkveni koncert u Zenici: Ko izgubi vertikalu s Bogom, gubi sve i spreman je uništiti sve

Screenshot 1 62
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

U crkvi Sv. Josipa u Zenici, koja je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, sinoć je održan koncert “Četiri godišnja doba” kojim se željela skrenuti pažnja javnosti na značaj ekologije i planete zemlje, a nadbiskup Tomo Vukšić večeras je po prvi put bio u Zenici od kako je preuzeo novu vjersku dužnost.

Župa Sv. Josipa u Zenici koncertom “Četiri godišnja doba” od Antonia Vivaldia u izvedbi Simfonijskog orkestra Mostar pod majstorstvom prof. Jovan Bogosavljević iz Niša, nastavila je mini tradiciju koncerata s kojima žele ukazati na probleme društva.

Prošle godine u istoj župi održan je koncert u čast zdravstvenih radnika i svih onih koji su oboljeli ili preminuli od koronavirusa, a ove godine tema je došla iz konteksta izazova socijalne enciklike “Laudato si” pape Franje koja govori o brizi za zajednički dom te poziva na ekološko obraćanje i odgoj kao i to da čovječanstvo osluhne vapaj zemlje.

ČITAJ JOŠ:  ZENICA: Bahati vozač se zabio u parkirana vozila i pobjegao

Župnik Davor Topić u obraćanju prisutnima je kazao da okoliš nije samo ono što nas okružuje već i veza priroda i ljudi te da smo sastavni dio nje.

“U ovoj istini pronalazimo izazov za svoj život, društvo, naša snaga se nalazi u tom zajedništvu i pravim odnosima. Obilježje prirode je odnos uzajamne povezanosti i model je za svako društvo. Skrb za prirodu nam treba biti poziv i izazov jer uključuje sposobnost za dijalog, suživot i zajedništvo. Ta promjena mora biti stil života svih nas, a da bi to postigli, potrebno je ekološko obraćanje i odgoj. Želim da kroz večerašnji koncert, koji je hvalospjev Bogu, Stvoritelju i svemu stvorenom”, pojasnio je Topić te dodao:

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

“Mislim da to mogu večeras željeti ovdje, u trenutnku evropskog mraka uzrokovanog ratom u Ukrajini. Kada čovjek izgubi svoju vertikalu u odnosu s Bogom, gubi sve i sposoban je uništiti sve. Volio bih da ovaj koncert postane molitva za mir na cijeloj planeti.”

ČITAJ JOŠ:  Evo kada počinje isplata dječijeg doplatka

Među zvanicama su bili predstavnici Federacije BiH predsjednik Marinko Čavara, Zeničko-dobojskog kantona kao predstavnik ministar Spahija Kozlić, te nadbiskup Tomo Vukšić.

“Koristim priliku da se zahvalim don. Davoru Topiću na organizaciji ove lijepe priče koja govori o pticama, ljudima i prirodi. Tu priču je najbolje ispričati univerzalnim jezikom – muzikom”, kazao je Kozlić.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara, koji je ujedno i pokrovitelj koncerta, je čestitao svima na ideji kao i svima koji su omogućili da do ovog koncerta dođe.

“Četiri godišnja doba Vivaldija sve nas vraćaju u razmišljanja o godišnjim dobima koja smo mi preživjeli, kako smo ih doživjelu, tu raznolikost i onda sam obuzme strah da li ćemo to izgubiti, da li ćemo izgubiti ravnotežu… Brine nas kako se u svijetu mijenja ravnoteža između onih koji odlučuju o ratu i miru, onima koji odlučuju hoće li biti kriza ili ne, ali svjesni smo i naše neravnoteže u našoj državi i ravnoteže ravnopravnosti tri naroda.To moramo uspostaviti i samo tako naša država može funkcionirati”, kazao je Čavara.

ČITAJ JOŠ:  DIJELI DALJE: Profesorica Amela iz Zenice hitno treba 14.334 eura za terapije
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Prisutnima u crkvi u Zenici, ujedno u sklopu prvog nastupa van Sarajeva nakon preuzimanja službe, obratio se i nadbiskup Tomo Vukšić.

“Neka u sva četiri godišnja doba, svakog dana, na sve četiri strane svijeta bude mir i blagostanje i sloga među ljudima. Neka to bude naša zajednička molitva večeras nas ovdje”, kazao je Vukšić.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Gromoglasni aplauz nakon izvedbi dobili su i članovi Simfonijskog orkestra Mostara, a direktan prijenos koncerta i ove godine je bio na BHRT-u, RTV Zenici i RTV HB.

GODISNJICA
MARKETING