Crna Gora danas obilježava Dan državnosti

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

rsz_crna-gora-zastava

Država Crna Gora danas obilježava  Dan državnosti, i to u znak sjećanja na 13. juli. 1878. godine, dan  kada je na Berlinskom kongresu ova zemlja priznata kao samostalna država, ali i na isti datum 1941. godine kada je narod Crne Gore započeo ustanak protiv fašizma.

Kao i u svakoj zemlji, dan državnosti Crne Gore slavi se nizom i velikim brojem manifestacija i svečanosti, koje upotpune taj veliki dan za ovu državu.

Po tradiciji crnogorski predsjednik Filip Vujanović položio je vijenac cvijeća na spomenik "Partizanu borcu" u spomen parku Gorica u Podgorici.

Predsjednik Filip Vujanović je na sinošnjoj manifestaciji u Plavom dvoru na Cetinju priredio svečani prijem, povodom pomenutog Dana državnosti. Tom prilikom rekao je kako Crnu Goru na najbolji način simbolizira slobodarstvo i antifašizam, te su tako ujedinjeni u jedan datum, 13. Juli, kada se obilježava Dan državnosti.

"Podsjećajući  na bogate i sadržajne veze Njegoša s velikanima današnjih država Europske unije, ponovit ću  našu odlučnost da budemo dio te velike europske porodice, koja nam je potrebna, ali čijom vrijednostima i mi možemo da doprinesemo dostignućima naše povijesti  i kulture", nagovijestio je Vujanović.

Povodom ovog Dana državnosti, 13. i 14. juli proglašeni su za neradne dane u cijeloj Crnoj Gori.

Portal 072info svim našim čitateljima iz Crne Gore, želimo uputiti sretan dan njihove zemlje.