Crna Gora pod pritiskom kineskog kredita vrijednog milijardu dolara

Crna Gora je zatražila pomoć od Evropske unije u otplati kineskog kredita u iznosu od milijardu dolara za nedovršeni projekt autoputa koji je ugrozio njenu fiskalnu stabilnost.

Priča o nekompletnom cestovnom projektu, koji gradi China Road and Bridge Corporation, dio je veće geopolitičke bitke za utjecaj EU na zapadnom Balkanu. Kako će Brisel odgovoriti na zahtjev Podgorice odredit će odnos bloka s regijom.

“Crna Gora je dovoljno mala da bi za EU ovo trebala biti laka odluka” kako bi pomogla refinansirati zajam, rekao je Milojko Spajić, crnogorski ministar finansija.

Stefan Vladisavljev, vanjskopolitički analitičar iz Beograda, rekao je da je ovo prvi put da je “Crna Gora ili bilo koja druga država zapadnog Balkana napravila ovakav korak prema Briselu u borbi protiv rastućeg kineskog utjecaja”.

Crna Gora je 2014. godine potpisala ugovor s kineskom ExIm bankom o finansiranju 85 posto troškova ceste kreditom vrijednim gotovo milijardu dolara. Prva dionica od 41 km, četvrtina ukupne dužine, koštala je 20 miliona eura po kilometru, što je, u tom smislu, čini jednom od najskupljih autocesta na svijetu, rekao je Spajić.

“Za infrastrukturu se trenutno oslanjamo na Kinu. Situacija je dramatična s geopolitičkog stajališta”, rekao je, te dodao da turizam oslanjao na posjetitelje iz zemalja koje nisu članice EU, poput Rusije. “Moramo se povezati bliže našim saveznicima iz EU”

EU je izrazila spremnost za pomoć, ali zvaničnik Evropske komisije je rekao da će biti teško pronaći odgovarajuće finansijske instrumente, što je zadatak koji je otežan jer je projekat gotovo završen.

“Politički želimo pomoći, ali veličina kredita nije proporcionalna veličini ekonomije”, naglasio je, te dodao da bi se Crna Gora trebala posvetiti fiskalnim reformama, napominjući da projekat autoceste nije u skladu sa standardima EU.

Ugovor o izgradnji autoceste potpisala je prethodna Vlada Crne Gore koju je predvodila Demokratska partija socijalista.

Kina drži četvrtinu crnogorskog duga, a uprkos velikim kašnjenjima u izgradnji autoceste, prva otplata dospijeva u julu. U slučaju da Crna Gora ne uspije naći sredstva, odredbe ugovora, u smislu zaloga, daju Kini pravo na pristup crnogorskom zemljištu.

IZVORKlix.ba
Prethodni članakPrognoza za naredne dane: Kakvo nas vrijeme očekuje za vikend?
Sljedeći članakEvropski komesar: COVID pasoši će se koristiti dok se ne proglasi kraj pandemije