Crna Gora ponovo među zemljama s najviše novozaraženih

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Od početka augusta do danas u Crnoj Gori je preminulo devet osoba mlađih od 40 godina i svi su bili necijepljeni, saopćio je u nedjelju Institut za javno zdravlje te države koja je opet u vrhu ljestvice zemalja s najviše novooboljelih na dnevnoj razini.

Među stanovnicima Crne Gore od 30 do 39 godina u postotku je najviše oboljelih od koronavirusa, a istodobno i najmanje cijepljenih, navodi Institut.

“Delta soj koronavirusa pokazao je karakteristiku da od teških oblika bolesti obolijevaju sve mlađe osobe. Zato, naročito u ovom trenutku, podsjećamo na veoma visoku djelotvornost vakcina kada je u pitanju sprječavanje teže forme bolesti i fatalnih ishoda”, priopćili su crnogorski epidemiolozi.

ČITAJ JOŠ:  Potonula dva vojna broda u Crnoj Gori

Navode nadalje da je necijepljeno bilo 86,5 posto preminulih od početka maja, kada je počela masovna imunizacija u Crnoj Gori pa do danas. Nadalje navode da je necijepljeno bilo više od 90 posto hospitaliziranih i oboljelih osoba.

Crna Gora je do sada potpuno imunizirala oko 45 posto odraslog stanovništva, a trenutno su stanovnicima te zemlje dostupne vakcine AstraZeneca, Pfizer i Sinopharm.

Broj zaraženih koronavirusom za dva mjeseca narastao je s manje od 500 na više od 8000, pa je Crna Gora nakon uspješne ljetne turističke sezone, ponovo u vrhu ljestvice zemalja prema broju oboljelih na milion stanovnika.

ČITAJ JOŠ:  Refika Tuzović, prva žena na čelu Medžlisa u Crnoj Gori: Ovo je za mene izuzetno priznanje

Prema podacima oksfordske datoteke outworldindata.org Crna Gora je treća u svijetu, s prosječno 995,6 novozaraženih dnevno na milion stanovnika. Ispred nje na ljestvici su mala otočna država Granada s 1.446 te Srbija s prosječno 1.018 novozaraženih dnevno na milion stanovnika.

Crna Gora je prošle sedmice blago pooštrila epidemiološke mjere zatvorivši svoje granice za sve koji nisu cijepljeni, ne posjeduju negativan test na koronavirus ili nemaju potvrdu da nisu bili inficirani koronavirusom u posljednjih šest mjeseci.

GODISNJICA
MARKETING