Crna Gora spremna za turiste iz država regiona

Screenshot 10 18
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Crnogorski ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović rekao je da je Crna Gora spremna za turiste iz Srbije i ostalih država regiona, te da je u slučaju da se zaraze virusom korona predviđeno besplatno bolničko zbrinjavanje.

Milatović je naveo da će do početka turističke sezone, 1. juna nova nacionalna avio-kompanija “Air Montenegro” poletjeti iz Podgorice i Tivta za Beograd.

“Turisti iz Srbije su više nego dobrodošli u Crnu Goru, epidemiološka situacija je poprilično stabilna, počinje masovna vakcinacija za vikend, kada se očekuje dolazak 200.000 doza kineske vakcine”, rekao je Milatović za televiziju “N1”.

On je napomenuo da su granice otvorene prema svim ostalim zemljama sa kojima se Crna Gora graniči, i da će to sigurno ostati na snazi.

Na pitanje šta će se desiti u slučaju da se neki turista zarazi virusom korona, ministar je rekao da je za sve koji dođu u Crnu Goru predviđena besplatna bolnička zaštita.

“Svaki hotel je dobio uputstvo da obezbijedi jedan dio kapaciteta za eventualni karantin, ako bi se neko od turista zarazio, a nadam se da neće ili u što manjem broju”, naveo je Milatović.

On je, na konstataciju da je malo ugostiteljskih radnika vakcinisano, istakao da su oni proglašeni prioritetnom grupom i da će njihova imunizacija početi dolaskom kineskih vakcina za vikend.

Milatović je dodao da nakon kineskih, treba da stigne i dodatna doza vakcina iz Rusije, “Pfizer” i ostatak vakcina iz programa “Covax”.

“Mi smo mala zemlja, uz ogroman napor Ministarstva zdravlja, vrlo brzo će se postići priličan broj vakcinisanih, a veliki broj je i prebolio koronu, kao ja, na primjer. To sve daje određenu dozu imuniteta, barem kad je u pitanju ova turistička sezona”, naveo je Milatović.

Na pitanje kako će se kontrolisati poštovanje epidemioloških mjera, on je rekao da su u odnosu na prošlu godinu unaprijeđeni zdravstveni protokoli, koji imaju za cilj, prije svega, informisanje turističkih radnika kako da se ponašaju u skladu sa ovogodišnjim turističkim sloganom kojim se Crna Gora promoviše kao sigurna i odgovorna destinacija.

“U skladu sa krilaticom `zdravlje i ekonomija`, svi smo odgovorni da postoji ravnoteža između te dvije stvari”, dodao je Milatović.

Upitan koliko je po cijenama Crna Gora povoljna turistička destinacija za turiste iz Srbije, on je rekao da je “siguran da će turistička privreda prilagoditi i cjenovnu i proizvodnu ponudu, kako bi na što ljepši način zadovoljila goste”.