Crna Gora ukinula policijski sat, situacija s pandemijom sve bolja

c 7

Crnogorske zdravstvene vlasti u utorak su odlučile ukinuti policijski sat koji je vrijedio od ponoći do pet ujutro, nakon što se je epidemiološka situacija u toj zemlji nastavila poboljšavati, čime je napravljen korak ka potpunom ukidanju epidemioloških mjera.

Novom odlukom dozvoljen je promet između općina i vikendom, što je do sada bilo zabranjeno, te je dopuštena muzika uživo na terasama kafića od 19 do 22 sata, dok je ostala obaveza nošenja zaštitnih maski na otvorenome i u zatvorenim prostorima, te mjera zabrane okupljanja.

Crna Gora je u prva tri mjeseca ove godine bila u vrhu liste zemalja svijeta po broju aktivnih slučajeva i oboljelih na dnevnoj razini. Ipak, zahvaljujući uvođenju rigoroznih epidemioloških mjera sredinom ožujka, koje su predviđale zatvaranje obrazovnih ustanova, ugostiteljskih objekata, teretana i fitnes i trgovačkih centara, broj aktivnih slučajeva zaraze smanjen je s oko maksimalnih 10 tisuća oboljelih na tisuću i pol, koliko ih je danas. Broj inficiranih na dnevnoj razini već drugi tjedan zaredom je svakodnevno ispod stotinu.

Crna Gora je u drugoj polovici travnja gotovo normalizirala život ublažavajući gotovo sve epidemiološke mjere, ostavljajući obavezu nošenja zaštitinih maski na otvorenom i u zatvorenom prostoru, kretanje između općina vikendom, zabranu okupljanja te policijski sat.

Također početkom svibnja, uz veliki odziv građana počelo je masovno cijepljenje stanovništva Crne Gore, pa je za jedan tjedna jednom dozom cijepljeno skoro 17 posto ukupne populacije te zemlje.

Od početka pandemije koronavirusom zarazilo se 98.449 stanovnika Crne Gore, što je preko 15 posto populacije. Od posljedica koronavirusa preminule su 1544 osobe, prenosi Hina.