Portal 072info

Crna hronika BiH u 2016.: Ubistva djece, muževa, ljubavnika, ljubavnica…

Krvoločne ubice u BiH ni u 2016. godini nisu birale sredstva ni način izvršenja izopačenih ideja. Međutim, kada bi se ubistva mogla rangirati i kada bi postojala ljestvica užasa onda su na prvom mjestu ubistva djece.

Jorganom ugušio krćerku

Posljednji jeziv slučaj ubistva djeteta u 2016. godini dogodio se pet dana prije Nove godine tačnije 26. decembra u Brezi kada je Adis Bećirspahić (28) svoju desetomjesečnu kćerku u kući ugušio jorganom. Prije toga joj je nanio višestruke povrede.

adis-becirspahic-1

Bećirspahić jorganom ugušio svoju desetomjesečnu kćerku

Bećirspahić je uhapšen, a tokom saslušanja u policiji priznao je ubistvo.

Bacila dijete u Drinu

Pripadnici Centra javne bezbjednosti Zvornik 26. decembra ove godine priveli su u službene prostorije S.V. (31) iz Zvornika, zbog sumnje da je počinila krivično djelo ubistvo djeteta pri porođaju. Slučaj je otkriven kada je CJB Zvornik prijavljeno da se u Dom zdravlja Zvornik, radi ukazivanja ljekarske pomoći javila S.V.

Policajci su utvrdili  da se S.V. u toku noći 25. na 26.decembar, u periodu od 00.30 pa do 1.00 sati, porodila u Zvorniku, nakon čega je novorođenče odnijela do rijeke Drine i bacila u vodu. No, ubrzo je puštena na slobodu jer je utvrđeno da je rodila mrtvo dijete.

Rodila živo muško dijete pa ga ubila 

Mještani sela Krševine iznad Tjentišta, ali i cijela dolina Sutjeske, ostali su nijemi i u šoku u oktobru ove godine nakon što se proširila vijest da se 19-godišnja Senada K. iz tog sela u avgustu krišom porodila, a potom udavila novorođenče i zakopala ga.

krsevine

Mještani sela Krševine ostali su nijemi i u šoku 

Sve je otkriveno kada su po Senadu došli pripadnici Stanice javne bezbjednosti Foča i uhapsili je zbog sumnje da je počinila krivično djelo ubistva djeteta pri porođaju.

Tokom kriminalističke obrade ona je priznala da je 14. avgusta u selu Krševina, u blizini porodične kuće, rodila živo muško dijete i odmah ga ubila i zakopala.

Ubio sina i kćerku pa sebe

Nesad Djedović (42) iz tuzlanskog naselja Gornja Lipnica 28. septembra pucavši iz pištolja usmrtio je sina Amara (7) i kćerku Melisu (11) te nakon toga pucao u sebe.

Djevojčica je podlegla na licu mjesta, dok su dječak i otac prevezeni na UKC Tuzla. I dječak i otac neposredno nakon tragedije davali su znakove života, no dječak je ubrzo preminuo, dok je Nesad preminuo 30. septembra.

djeca-djedovic

Amar i Melisa Djedović: Tragično prekinuto djetinjstvo

Prije ovog zločina ubica se razveo od supruge Amre, koja je nakon toga otišla s djecom u Njemačku i tamo se zbog papira vjenčala sa Djedovićevim dajidžom, a kako bi vratila dugove koje je napravio njen suprug.

Djeca su bila s majkom u Njemačkoj i vratila su se u BiH kada je počela škola. Djedović se 15 dana prije zločina ponovo oženio.

nesad-djedovic

Djedović: Ubio djecu pa sebe

Djeca su se po dolasku iz Njemačke izjasnila da ne žele živjeti s ocem. On je kobne noći otišao po djecu u kuću bivše punice, stavio ih u auto i pucao u njih pa u sebe.

Slučajevi sa smrtnom posljedicom koji su definitvno izazvali revolt građana su smrt Dženana Memića iz Sarajeva, te Edite Malkoč (21) iz Bosanske Krupe i Selme Agić (20) iz Bugojna, koje su bile najbolje prijateljice i cimerke, koje su studirale na Odsjeku psihologije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Misteriozna smrt

Dženan Memić je 8. februara 2016. godine šetajući sa djevojkom Alisom Mutap Velikom alejom na Ilidži zadobio povrede navodno od udarca kombijem kojim je upravljao Ljubo Seferović. Mutap je također tada zadobila povrede.

Memić je preminuo 15. februara 2016. godine i od tada traje borba porodice da se sazna istina o ovom slučaju. Naime, dugo se nije znalo kako je usmrćen Memić.

Tek u junu ove godine uhapšen je Ljubo Seferović koji je navodno usmrtio Memića ali se optužnicom tereti za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i za krivično djelo neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći.

memic

Za smrt Dženana Memića optužen Ljubo Seferović

Njegov otac Bekrija Seferović, tereti se za krivično djelo sprečavanje dokazivanja. Tužilaštvo KS početkom marta otvorilo je istragu po nepoznatom izvršiocu za krivično djelo ubistva Dženana Memića.

No, u međuvremenu je Tužilaštvo KS saopćilo da je prekvalifikovano djelo te se više ne radi o ubistvu.

Porodica Memić je bila ogorčena ovom odlukom i poručila je da će nastaviti borbu za istinu o smrti Dženana Memića. Porodica, prijatelji ubijenog Memića, kao i građani su do sada više puta protestirali zahtjevajući istinu o smrti Memića jer ne vjeruju da je Dženan umro na takav način.

100 na sat kroz crveno svjetlo

Sanjin Sefić je 10. oktobra ove godine na pješačkom prijelazu kod Zemaljskog muzeja u Sarajevu vozeći Golf VI brzinom 100 kilometara na sat te prošavši kroz crveno svjetlo na semaforu usmrtio Editu Malkoč (21) iz Bosanske Krupe i Selmu Agić (20) iz Bugojna, najbolje prijateljice i cimerke, koje su studirale na Odsjeku psihologije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Jedna od djevojaka preminula je odmah, dok je druga podlegla nekoliko sati kasnije.

sefic-malkoc-i-agic

Sefić: Usmrtio dvije studentice

Nakon što je usmrtio studentice pobjegao je u Srbiju. Uhapšen je 12. oktobra u Novom Sadu i od tada je u ekstradicijskom pritvoru.

Nakon smrti studentica građani su organizirali proteste trežeći veće kazne za ubice za volanom. Nakon toga u glavnom gradu BiH su pooštrene i saobraćajne kontrole.

Da ljubav može prerasti u krvavi pohod pokazuju sljedeći primjeri.

Zaklao bivšu djevojku

Vrhovni sud Federacije BiH je u novembru donio odluku i potvrdio presudu Kantonalnog suda Zenica od 14. juna, prema kojoj su Avdija Selimović i Muriz Brkić osuđeni na po 40 godina zatvora zbog ubistva Arnele Đogić iz Olova.

Selimović i Brkić su 27. februara ove godine prvo brutalno pretukli Arnelu, a potom su joj preko usta vezali PVC uže, stežući joj jezik i donji dio lobanje da ne bi mogla dozivati pomoć. U prvostepenoj presudi stoji da su je na mjestu Čudanski krševi izvukli iz vozila, a potom je Selimović Brkiću dao nož kojim je on zaklao djevojku.

brkic-i-selimovic

 Brkić i Selimović ubili Arnelu Đogić

Bacili su je niz 70 metara duboku liticu prema kanjonu rijeke Stupčanice. Nakon ubistva Arnele, njih dvojica su otišla na “opuštanje” u kafanu.

Tijelo je pronađeno tek nakon trodnevne potrage. Selimović i Brkić su uhapšeni istog dana, a policiji su priznali da su zločin počinili jer je Arnela prekinula ljubavnu vezu s Avdijom.

S 11 uboda nožem usmrtila bivšeg

Kristina Jovković (31) je 18. novembra ove godine oko 23 sata ubila fotografa Aleksandra Mujčinovića (44) sa 11 uboda nožem u njegovoj kući u Solunskoj ulici u Banjoj Luci.

Potom je leš pomjerila u drugu sobu, a kuhinjski nož kojim ga je izbola, i još neke predmete u vezi s ubistvom, spakovala u PVC vrećice, te počistila krv sa mjesta zločina.

O tome šta je učinila je tek dva dana kasnije, 20. novembra o svemu obavijestila svoju majku, koja je nakon toga pozvala policiju i prijavila kćerku.

mujcinovic-i-jovkovic

Mujčinovića ubila bivša djevojka Kristina Jovković

Jovković je, naime, htjela prikriti tragove zločina, a kada nije uspjela policiji je ispričala da je ubila Mujčinovića jer je on pokušao da je siluje.

Međutim, nisu pronađeni dokazi koji potvrđuju njenu priču i zapravo nijedan trag njoj nije išao u korist. Navodi o silovanju šokirali su sve Mujčinovićeve prijatelje i komšije, koji su tada tvrdili da je Jovkovićeva duže vrijeme bila u ljubavnoj vezi sa Mujčinovićem. Čak su i određeno vrijeme živjeli zajedno, što su potvrdile i njegove komšije koje su ih često viđale zajedno.

Tvrdila da ga je ubio bik

Radojka Josić (72) uhapšena je zbog sumnje da je 26. novembra ove godine u selu Mešići kod Kozluka, općina Zvornik, udarcima cjepanicom ubila supruga Nikolu (70), pa zatim pokušala sve prikriti.

Radojka se prvo držala svoje priče da je njenog muža usmrtio bik dok je bio u štali. Kuća porodice Josić Tokom razgovora sa inspektorima ona je na kraju priznala da je poslije kraće rasprave usmrtila muža Nikolu tako što mu je zadala nekoliko udaraca cjepanicom u glavu.

Naručila likvidaciju suprugove ljubavnice

Slavica Jovanović (57), čistačica Doma zdravlja u Srebrenici, uhapšena je 2. septembra ove godine  zbog sumnje da je planirala likvidaciju sugrađanke R. I. (51), koja je, navodno, bila u ljubavnoj vezi s njenim mužem!

Jovanović je pokušala naručiti ubistvo R. I. preko nekolicine kriminalaca, kojima je za taj posao nudila određeni iznos novca. Određene ljude je podstrekavala na ubistvo, ali je njen plan osujećen. Jovanović sumnjala da je njen suprug vara s R. I. i da na nju troši sav kućni budžet koji supružnici zarade.

U ovoj godini bilo je i ubistava zbog međa, neriješenih novčanih dugova, koristoljublja, a u jednom slučaju je policija ubila pljačkaša.

Spor oko međe

U naselju Srbljani kod Bihaća 26. decembra u popodnevnim satima u sukobu koji je izbio između dvojice amidžića, Dževad Kurtović (44) iz pištolja je ubio je 44-godišnjeg Razima Kurtovića.

razim-kurtovic

Razim Kurtović: Međa ga koštala života 

Policija je uhapsila ubicu, a prema nezvaničnim informacijma Dževad Kurtović je pucao u bliskog rođaka zbog međe, oko koje su se duži niz godina sporili njihovi očevi, inače rođena braća.

Ubistvo Amila Geca

Sudsko Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu izreklo je 12. oktobra ove godine, a nakon potpisivanja sporazuma o priznanju krivice između optuženog za ubistvo i Tužilaštva KS, Tomislavu Spahoviću kaznu od 7,5 godina zatvora.

spahovic

Spahović sa advokatom Omarom Mehmedbašićem

Spahović je osuđen jer je 22. aprila ove godine u ulici Nusreta Prohića, u sarajevskom naselju Buča Potok, ispalio pet hitaca u pravcu vozila u kojem se nalazio Amil Gec koji je usljed zadobijenih povreda preminuo 23. aprila.

gec

Amil Gec

Likvidirani u Golfu

Adnan Ćurevac (27) i Edin Hrnjić zvani Hole (26) iz Sarajeva ubijeni su 8. jula ove godine u pucnjavi koja se desila u sarajevskoj ulici Hadži-Sulejmanova do broja 12.

curevac-i-hrnjic

Mjesto gdje su ubijeni Ćurevac i Hrnjić

Nakon što je Ćurevca i Hrnjića izrešetao u automobilu Golf hicima iz njemačkog šmajsera, Sadin Bahuna zvani Dino (35) iz Sarajeva, predao se sam policiji. Motiv neraščišćeni računi.

bahuna

Privođenje Bahune u Tužilaštvo KS

Ubistvo oficira Oružanih snaga BiH

Seada Durakovića, oficira Oružanih snaga BiH 12. decembra s više hitaca ubio je Haris Balić (36).

Ubistvo se dogodilo u ulici Skenderbega u bihaćkom naselju Luke, a policija je za kratko vrijeme identificirala Balića i uhapsila ga u blizini Kantonalne bolnice prilikom bijega sa mjesta ubistva. Balić je prvi rođak ubijenog Durakovića odnosno sin od njegovog daidže. Duraković je  Baliću dugovao novac te u više navrata odbijao da mu ga vrati, te je navodno to bio motiv za ubistvo.

sead-durakovic

Duraković: Bio osuđen na tri godine zatvora

Inače, Duraković je postao poznat široj javnosti nakon što ga je u novembru protekle godine Sud BiH osudio na tri godine zatvora zbog primanja mita i pokušaja nezakonitog zapošljavanja u Oružanim snagama BiH.

U tom sudskom procesu na šest mjeseci zatvora osuđen je i Sead Fazlić kao pomagač u pomenutom krivičnom djelu. Sudskom presudom je bilo utvrđeno kako je Duraković kao visoki oficir od određenih osoba uzimao novac te im obećavao kako će ih zaposliti u Oružanim snagama BiH.

Ubistvo kapetana Miroslava Stojaka

Nestanak kapetana Oružanih snaga BiH Miroslava Stojaka (43) prijavljen je 17. septembra oko 17 sati, otkad mu se gubio svaki trag.

Dan kasnije na području Žepča pronađeno vozilo je koje je bilo u vlasništvu Stojaka, a Kenan Varup (21), koji je upravljao vozilom je uhapšen.

stojak-miroslav

Stojakov nestanak prijavljen je 17. septembra

Beživotno tijelo Stojaka pronađeno je u kući Kenana Varupe u viteškom naselju Bukve, među hrpom razbacanih stvari, a ubistvo je počinjeno sjekirom, kojom je Varupa udario Stojaka u glavu.

Stojak i Varupa su navodno noći nestanka zadesili se u istom ugostiteljskom objektu u Novoj Biloj, a kako su završili zajedno u Varupinoj kući na Bukvama nije poznato.

Stojak je od kuće otišao u subotu oko 17 sati. S njim se posljednji put u 18.20 sati putem telefona čuo njegov brat Božo, kome je rekao da je na roštilju kod kolega u Turbetu te da ima još nekog posla. Nakon toga, Stojakov mobitel bio je ugašen. Iste večeri oko dva sata u tunelu kod Žepča Varupa je imao saobraćajnu nesreću, vozeći Stojakov Ford Focus.

stojak-sahrana

Sa sahrane Miroslava Stojaka

Policija u Žepču, koja tada nije znala da taj automobil traže s obzirom na to da je nestanak prijavljen sutradan oko 13 sati, obavila je uviđaj i pustila Varupu, koji je, kako tvrdi porodica, prodao Ford vozaču šlepe koja je došla da auto skloni s ceste.

U nedjelju oko podne, porodica je na internetu na Pik-u vidjela da neko prodaje njihov automobil pa su kontaktirali prodavača i sve prijavili policiji, te je tako pronađeno i tijelo i rasvijetljen ovaj slučaj.

Izrešetan u sačekuši

Aleksandar Bulatović (30) iz Istočnog Sarajeva i Saša Vidović (34) iz Bijeljine uhapšeni su zbog sumnje da su 16. oktobra ove godine u Sarajevu ubili Miroslava Lazarevića (32) iz Istočnog Novog Sarajeva.

Lazarević je izrešetan hicima iz automatske puške juče dva časa iza ponoći dok se vozio u svom Golfu A7 u Beogradskoj ulici u Istočnom Novom Sarajevu. Napadači su nakon obračuna pobjegli sa lica mjesta. Ubice su u Lazarevića ispalile dvadesetak metaka, usljed čega je na mjestu ostao mrtav.

miroslav-lazarevic-23

Miroslav Lazarević: Ubijen u sačekuši

Nedugo zatim policija u Sarajevu dobila je dojavu da u naselju Hrasno gori vozilo. Po dolasku na lice mjesta zatekli su kako vatra guta BMW X51. Rasvjetljavajući ovaj slučaj, već oko 2.30 sati časova u ulici Džemala Bijedića uhapšen je Bulatović, dok je nedugo zatim u ulici Nedima Filipovića uhapšen i Vidović. U tom trenutku policija ih je sumnjičila za izazivanje opšte opasnosti. Po gašenju požara, na zadnjem sjedištu pronađena je automatska puška i rezervni okvir sa mecima.

Bulatović i Vidović sa ubistvom Lazarevića povezani su nakon što je iz CJB Istočno Sarajevo stigla dojava da se u tom gradu dogodilo ubistvo, te da se oni dovode u vezu sa njegovim izvršenjem.

avaz.ba

Podijelite članak