Portal 072info

Crna riža vrhunski zaštitnik vašeg zdravlja

d 103
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Crna riža je od davnina na glasu kao lijek za bubrege, jetru i probavne tegobe.

Srčani udar

Na azijskim jelovnicima prisutna je već hiljadama godina, a u doba vladavine kineskih careva bila je poznata kao “zabranjena riža”. Naime, uzgajala se u malim količinama jer je bila namijenjena samo za cara i carsku porodicu te za ostale ugledne porodice, dok je široke narodne mase nisu smjele ni uzgajati ni konzumirati. 

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Iako danas više nema status “zabranjene” namirnice, i dalje je njena proizvodnja manja nego proizvodnja smeđe ili bijele riže. Svoj tamni pigment ova riža može zahvaliti antocijaninima. Riječ je o snažnim antioksidansima topivim u vodi, koji preveniraju stvaranje plaka u arterijama, a samim time i sprečavaju srčani udar.

Ovi antioksidansi kontroliraju nivo holesterola bolje nego bilo koji drugi sastojci iz hrane, a ujedno štite od slobodnih radikala i smanjuju upalne procese u organizmu. Naučna studija provedena 2010. godine u Americi dokazala je da crna riža sadrži više antioksidansa od borovnice.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Izvor vlakana

Također, istraživanje je pokazalo da crna riža poboljšava moždane funkcije i značajno usporava starenje mozga. Određene grupe antioksidansa, među kojima su prvenstveno antocijanini, poboljšavaju procese učenja i pamćenja. 

Oko 160 kalorija i obilje fitonutrijenata nalazimo u samo pola šoljice kuhane crne riže, a uz to je dobar izvor vlakana, željeza, bakra i bjelančevina.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

Detoksikacija organizma

Idealan je izbor za sve one koji žele smršaviti
Idealan je izbor za sve one koji žele smršaviti

Konzumiranje crne riže pomaže čišćenju tijela od štetnih otpadnih tvari i sprečava nastanak masne jetre. Budući da sadrži korisna vlakna, crna riža sprečava zatvor, nadutost i druge probavne tegobe. Vlakna iz ove riže vežu se za otpadne tvari, čime olakšavaju njihovo izbacivanje iz organizma. Zahvaljujući tome, ova riža je idealan izbor za sve one koji žele smršaviti. 

Štiti od dijabetesa

Crna riža sadrži vlakna koja usporavaju apsorpciju glukoze. Glukoza se tako u tijelu apsorbira tokom dužeg vremena i time se sprečava nagli porast šećera u krvi. S druge strane, bijela riža pridonosi otpornosti organizma na inzulin, čime povećava rizik od dijabetesa. 

Zato se upravo crna riža preporučuje onima koji imaju početni stadij dijabetesa, kao i pretilim osobama. Njenim konzumiranjem mozak brzo prima signale sitosti i zato nema rizika od prejedanja.

Avaz

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 2
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6