Crna statistika na cestama u Bosni i Hercegovini za prošlu godinu: Brzina odnijela 276 života

Hiljade saobraćajnih nesreća i stotine mrtvih, nažalost, trend je koji još vlada na cestama u Bosni i Hercegovini.

Vozači ugroženi

Prema najnovijim podacima Federalne uprave policije, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Policije Brčko Distrikta BiH, u 2018. godini evidentirane su 36.562 saobraćajne nesreće.

Živote je izgubilo 276 osoba, dok je teže i lakše povrijeđeno 10.416.

Iako je, prema ponuđenim podacima, došlo do smanjenja saobraćajnih nesreća, njihov broj je i dalje velik. Najviše nesreća prošle godine evidentirano je u Federaciji BiH, njih 25.926. Poginulo je 140 osoba, dok ih je 6.785 povrijeđeno. Najviše su smrtno stradali vozači, njih 81, zatim pješaci (32) te putnici (27).

U Kantonu Sarajevo bilo je najviše udesa – 9.258, zatim u Zeničko-dobojskom kantonu 4.202 i Tuzlanskom 3.132.

Na cestama u Republici Srpskoj dogodilo se 10.369 saobraćajnih nesreća. Poginulo je 130 osoba, dok su povrijeđene 3.404 osobe, od kojih 620 teže.

Na području Brčko Distrikta BiH prošle godine zabilježeno je 267 saobraćajnih nesreća, u kojima je poginulo šest i povrijeđeno 225 osoba, od kojih 29 teže.

Pogoršani uvjeti

U svim policijskim agencijama navode da je glavni uzrok nesreća u većini slučajeva neprilagođena brzina.

– To je najčešći uzrok, ali ja bih naveo i druge uzroke. To je nepažnja, nedovoljna prisutnost vozača, korištenje mobilnih telefona, alkohol, kao i složenost saobraćajne situacije – kaže vještak saobraćajne struke Milovan Babić iz Banje Luke.

Babić objašnjava da neprilagođena brzina može biti i u granici dozvoljene, ali u situaciji kada su uvjeti na putu pogoršani. Prema njegovom mišljenju, mladi vozači se ne školuju dovoljno.

– Vozač mora biti toliko spreman da ispravlja tuđe greške – kaže Babić.

AVAZ.BA