crnaja 750x422 1


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Radovi u tunelu Crnaja trebali bi biti završeni do šestog mjeseca 2022. godine. Do tada će se saobraćaj odvijati jednom trakom naizmjenično. Putnici koji prolaze već godina unazad kroz ovaj tunel suočavaju se sa strahom jer su prizori unutar njega ravni onima iz horor filmova. A sada je strah još veći, budući da unutar tunela traju teški građevinski radovi.

Prema javno objavljenim podacima, vrijednost ugovorenih radova na rekonstrukciji tunela iznosi 12.833.631,32 KM. Finansiraju se – iz čega drugo, ako ne iz kreditnih sredstava, i to Međunarodne banka za obnovu i razvoj i Evropske investicijske banke. Naime u periodu od 01.06. – 30.09. radovi će, nadležni poručuju, biti obustavljeni a promet će se odvijati u obje trake, bez ograničenja. Kako će to biti izvedeno, nije poznato.

A tokom izvođenja radova, učesnici u prometu mogu koristiti sljedeće alternativne cestovne pravce i to:

M-5 Sarajevo – Kiseljak – Busovača – Kaonik,

M-5 Lašva – Kaonik – Vitez – Nević Polje,

M-16.4 Nević Polje – Novi Travnik – Bugojno,

M-16.2 Bugojno – Prozor – Jablanica,

M-16. Bugojno – Tomislavgrad,

M-6.1 Tomislavgrad – Mostar,

M-18 i M-18.1 Sarajevo – Foča, M-20 Foča – Trebinje.

Radnici koji ovdje rade nisu imali šta za reći – upućuju nas na glasnogovorništva, koja su – radnički glas – kako ovdje, tako i u svijetu zamijenila protokolarnim izvještajima. Ali govorili su zato putnici koji čekaju. Pitali smo ih za komentar.

N1: Kako vam izgledaju radovi? – “Izgledaju katastrofalno.”; “Prvi put prolazimo. Put je dosta dobar, ali tuneli su stari i trebalo bi ih renovirati.”; “U tom roku mogli su nov tunel napraviti, izbušiti. Ovo nikad neće napraviti.”

Hoće ili neće, morat će. Pa kako god. Vrijeme curi, ali još ga je dosta ostalo. Zapravo, tek je počelo. Jer vremenski raspon koji si je izvođač radova dao, više od 400 dana, uistinu razumnom čini primjedbu putnika da bi u tom roku i nov tunel mogao biti napravljen. Do tada, dobro je barem dočekati svjetlo na kraju ovog tunela.