БАЊАЛУКА, 3. АВГУСТА /СРНА/ - На градилишту у бањалучком насељу Нови Борик смртно су страдала два радника.
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Crna Hronika

U nesrećama na radu koje su dogodile u BiH za dva dana poginulo je pet radnika, dok je 10 osoba povrijeđeno, među kojima je gotovo pola medicinskih tehničara koji su pomagali unesrećenima.

Serija teških nesreća na gradilištima i u državnim preduzećima koje su se dogodile prošle sedmice, natjerale su nadležne službe da se ozbiljno pozabave pitanjima o okolnostima koje su dovele do nesreća, te postojanju pojedinačne odgovornosti, piše Blic.

Prva nesreća dogodila se u Hidroelektrani „Una Kostela“ 2. avgusta kada je došlo do curenja plina tokom remonta postrojenja.

U ovoj nesreći poginuli su radnici „Elektrodistribucije“ Bihać Seada Mujić, Elvis Salihodžić i Admir Mulić, svi iz Bihaća.

Usljed trovanja plinom, povrijeđena su još trojica radnika, te čak četiri medicinska tehničara koji su pružali pomoć nastradalima.

Medicinari koji su prvi priskočili u pomoć utvrdili su da su trojica nastradalih radnika u trenutku nesreće, bila u šahtu dubokom 15 metara kada je došlo do curenja plina.

Tužilaštvo koje rukovodi istragom, izuzelo je dokumentaciju iz „Elektrodistribucije“ kako bi se utvrdilo da li je tragedija izazvana nečijim propustom.

Samo dan kasnije, dogodila se nova tragedija u Banjoj Luci.

Nakon pada sa više od 15 metara visine poginuli su radnici firme “Led projekt” Dobrivoje Topić (57) i Željko Kostić (51), obojica iz Čelinca.

Radnici su pali sa trećeg sprata zgrade u izgradnji i na mjestu ostali mrtvi.

Maja Đaković Vidović, portparol Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, izjavila da je nakon obavljenog uviđaja dežurni tužilac naredila da se preduzmu sve istražne radnje radi utvrđivanja tačnih okolnosti smrti dvojice radnika.

Zajedno sa tužiocem uviđaju je prisustvovao i inspektor zaštite na radu. On bi trebao sprovesti vlastitu istragu i utvrditi da li su bile ispunjene sve bezbjednosne procedure.

Nekoliko časova nakon nesreće u Banjoj Luci, u firmi GIKILU u Lukavcu za dlaku je izbjegnuta tragedija i smrt više radnika.

Naime, istragom je utvrđeno da se tokom izvođenja radova na razdvajaču sirovog katrana u drugoj smeni, u „Global Ispat Koksnoj Industriji“ d.o.o. Lukavac dogodila nesreća u kojoj su povrijeđena tri radnika. Jedan od radnika je teže povrijeđen, ali su prema posljednjim informacijama svi na sreću izvan životne opasnosti.

Pravnici ističu da bi istrage u ovakvim slučajevima trebale biti jednostavne.

Advokat Bojan Mikanović osvrnuo se na tragediju u Banjoj Luci i rekao kako je prije svega neophodno utvrditi da li su tokom radova radnici bili prijavljeni, odnosno da li je za objekat na kojem su radili bila izdata građevinska dozvola, te da li su građevinski radovi bili prijavljeni nadležnoj inspekciji.

Takođe je kako objašnjava banjalučki advokat, potrebno utvrditi da li je radnicima omogućena sva neophodna zaštitna oprema i uslovi kako bi rad bio što bezbjedniji.

– Ukoliko sva ova dokumentacija postoji, onda će krivična odgovornost biti smanjena. U svakom slučaju porodice nastradalih radnika imaju prava da traže naknadu nematerijalne štete za gubitak bliske osobe, te ujedno učestvuju u krivičnom postupku, ukoliko do njega dođe- objasnio je Mikanović.

Za smrt bliske osobe do 15.000 maraka

U skladu sa važećim zakonskim propisima porodice koje su izgubile svoje najmilije u nesrećama ili nekom drugom krivičnom delu mogu dobiti maksimalno 15.000 maraka. Prema dosadašnjoj sudskoj praksi nakon sprovedenog postupka isplaćuje se od 10.000 do 15.000 maraka u zavisnosti od godišta nastradalog, godina radnog staža i sličnih faktora.