Crnogorski ministar ne negira, ali i ne priznaje genocid u Sebrenici

Crnogorski ministar ne negira, ali i ne priznaje genocid u Sebrenici

Crnogorski ministar pravosuđa i ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić rekao je u petak da će priznati da se u Srebrenici dogodio genocid tek kada se to nedvosmisleno utvrdi jer je Haški tribunal koji ga je potvrdio “izgubio svoj legitimitet”.

Leposavić je odgovarajući na pitanje oporbe u parlamentu Crne Gore priznaje li da se u Srebrenici dogodio genocid, rekao da ne zna jesu li zločinci u Srebrenici imali genocidnu namjeru ili nisu, već da samo može vjerovati onome što su rekli suci Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu.

Međutim, istaknuo je da je odluka Međunarodnog suda pravde, kojom je zločin u Srebrenici kvalificiran kao genocid, utemeljena na nalazima Haškog suda koji je, prema njegovim riječima, gotovo u potpunosti izgubio svoj legitimitet kad su dokazi izvjestitelja Vijeća Europe o trgovini organima civilnih srpskih žrtava na Kosovu uništeni u tom sudu.

– Svakako neću negirati pravnu valjanost odluka međunarodnih tijela, a naročito neću sporiti osjećaje Bošnjaka i Muslimana – rekao je Leposavić.

Istaknuo je da nije na ministru pravosuđa, kao ni bilo kojem pojedincu koji nije sudjelovao u događaju, da prizna ili eventualno poriče postojanje bilo kojeg krivičnog djela ili ratnog zločina.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS