47B4F178 F166 421E A2C6 6D369E443A79
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
NER FIT

Proizvođač obuće firma Crocs optužuje Walmart, Hobby Lobby i druge kompanije za kopiranje njihovih kultnih klompi.

FIXGEHALT

Ovaj proizvođač je prošle sedmice na nekoliko američkih okružnih sudova podnio četiri tužbe za kršenje zaštitnog znaka protiv 20-ak kompanija za koje tvrdi da krše njegove zaštitne znakove i druga intelektualna vlasništva na obući.

U jednoj od parnica, koja je podnesena pred američkim Okružnim sudom u Koloradu protiv Walmarta, Hobby Lobbyja i proizvođača obuće i torbica Loefflera Randalla, Crocs navodi da Walmart prodaje obuću jeftinije, pod različitim nazivima, kao što su “Time and Tru” i “George”.

Iz Crocsa su naveli Hobby Lobbyjeve ženske klompe od bijele pjene od 12 dolara i Ezrine crne gumene klompe od Loefflera Randalla kao kopirani proizvod.

LIDER

Walmart, (WMT) Hobby Lobby i Loeffler Randall nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentar na ove optužbe, piše CNN.

Iz Crocsa su kazali kako ovakve kopije proizvoda mogu izazvati zabunu ili pogrešku i obmanuti kupce te da krše Crocsove zaštitne znakove.

Crocsovim se klompama nekada rugalo, ali posljednjih godina postaju omiljene, a za neke potrošače koji traže udobnost to je idealna pandemijska obuća.

Tako je ova kompanija zabilježila svoju najbolju prodajnu godinu 2020. godine, kada su dogovorili i saradnju s poznatim ličnostima i brendovima, čemu Gen Z i milenijski kupci ne mogu odoljeti.

Ovo uključuje saradnju s Post Maloneom, Justinom Bieberom i lancem brze hrane KFC.