Crvena Interpolova potjernica za Fikretom Abdićem

C6E58CB6 DDB4 47FB AFB0 EA56ED5E0A6D
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

SARAJEVO – Za aktuelnim načelnikom opštine Velika Kladuša Fikretom Abdićem raspisana je crvena potjernica na zahtjev hrvatskog Interpola.

Potjernica je raspisana zbog krivičnog djela zloupotreba ovlaštenja i položaja počinjenog 2000. godine i proslijeđena policijskim agencijama u BiH od kojih se traži njegovo hapšenje, javili su federalni mediji.

Abdić se tereti da je 27. januara 2000. godine u Rijeci kao direktor jednog trgovačkog društva, kako bi se domogao kuće i gradilišta u Voloskom u vlasništvu tog društva, uz pomoć sina Ervina sastavio fiktivni ugovor o zajmu sa sporazumom o prijenosu prava vlasništva.

On je za ovo nepravosnažno oslobođen 2015. godine, ali je Vrhovni sud Hrvatske tu presudu ukinuo 2019. godine i naložio da suđenje krene ispočetka.

Abdić je 2002. godine na Županijskome sudu u Karlovcu osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina u Bosanskoj krajini, a 2005. hrvatski Vrhovni sud mu je smanjio kaznu na 15 godina.

Nakon što je izdržao dvije trećine kazne pušten je na slobodu, nakon čega se vratio u BiH i pobijedio na izborima za načelnika Velike Kladuše.