Screenshot 5 18
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
NER FIT

Sjeverna Koreja održala je vojnu paradu u povodu 73. godišnjice osnivanja komunističke države. Na fotografijama se vide vojnici i radnici koji marširaju, a jedan dio njih bio je u jarkocrvenim zaštitnim odijelima i s gas-maskama.

FIXGEHALT

Kako javlja BBC, to može biti znak da su oformljene posebne snage koje će spriječiti širenje koronavirusa.

Sjeverna Koreja pati od nestašice hrane i sve veće ekonomske krize zbog pandemije koronavirusa. Parade Sjeverne Koreje imaju dvije funkcije. U nekim prilikama, one mogu biti način da se vanjskom svijetu pokažu nova vojna oprema i balističke rakete uprkos međunarodnim sankcijama.

S parade: Masovno okupljanje unatoč pandemiji (Foto: EPA-EFE)
S parade: Masovno okupljanje unatoč pandemiji (Foto: EPA-EFE)

Međutim, većina njih je sredstvo za povećanje domaće podrške, posebno u teškim vremenima. To je način da se podigne moral i potakne gomila da gleda masovne demonstracije snage i razveseli se vatrometom, čak i ako u nekim dijelovima zemlje ljudi imaju prazan želudac.

LIDER

Posebna jedinica u crvenim zaštitnim odijelima ovoga puta izavala je pažnju i sugerira da Pjongjang želi pokazati svom narodu da se, iako zemlja tvrdi da nema slučajeva virusa, neprestana borba protiv širenja pandemije nastavlja.

S parade: Masovno okupljanje unatoč pandemiji (Foto: EPA-EFE)
S parade: Masovno okupljanje unatoč pandemiji (Foto: EPA-EFE)

Unatoč riziku masovnog okupljanja, Pjongjang je u 12 mjeseci održao tri parade, što je neuobičajeno često čak i za Sjevernu Koreju.

Kina je najstariji politički i ekonomski saveznik Sjeverne Koreje, koja zavisi od susjeda u pogledu hrane, gnojiva i goriva. Međutim, trgovina između dvije zemlje naglo je opala otkad je Sjeverna Koreja zatvorila svoje granice u januaru 2020. kako bi spriječila širenje koronavirusa.

Od 19. augusta Sjeverna Koreja nije zabilježila nijedan slučaj koronavirusa, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), iako kritičari kažu da je to malo vjerovatno. Oko 37.291 osoba – uključujući zdravstvene radnike i one s bolestima sličnim gripi testirano je i utvrđeno je da su svi negativni, navodi WHO u svom sedmičnom izvještaju o situaciji.