Crveni križ Grada Zenica organizuje dvodnevnu akciju darivanja krvi

krva1 696x437 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Crveni križ Grada Zenica u saradnji sa Transfuzijskim centrom KBZ organizuje dvodnevnu akciju dobrovoljnog darivanja krvi u dane 16. i 17. juli 2020. godine, četvrtak i petak.
Akcija će se održati u prostorijama Transfuzijskog centra KBZ od 08 do 13h.

Ko može darovati krv? Darovati krv može svaka zdrava, odrasla osoba, starosti od 18-65 godina kod koje se ljekarskim pregledom, te provjerom nivoa hemoglobina, utvrdi da darivanje krvi neće ugroziti ni nju, niti osobu kojoj bi se ta krv primijenila. To znači da je potrebno da se zadovolje sljedeći kriteriji:

Da je osoba zdrava, dobrog općeg stanja
Teža od 50 kg
Interval između davanja krvi je 3 mjeseca za muškarce i 4 mjeseca za žene
Darivanje krvi je dobrovoljno, besplatno i anonimno!

Posebna priprema za darivanje krvi nije potrebna, kao ni poseban režim nakon darivanja krvi, ali da bi se što bolje osjećali pri darivanju krvi, pogotovo ako je to prvo darivanje, određeni savjeti bi mogli da budu od koristi.
Preporučuje se da prije darivanja krvi osoba bude odmorna, da je prethodne noći spavala uobičajeno (dovoljno), da je uzela lagani obrok i dovoljnu količinu tečnosti.

1. Upitnik za davaoce krvi

Pri svakom dolasku davaoc daje svoje osnovne podatke, te ispunjava Upitnik za davaoce krvi.

Pri popunjavanju Upitnika za davaoce, koji se sastoji od niza pitanja na koje je neophodno dati iskrene odgovore jer su u funkciji brige i za zdravlje davaoca koji želi da daruje krv kao i bolesnika kome će ta krv biti primijenjena svojim potpisom davaoc potvrđuje da savjesno i sa punom odgovornošću stoji iza datih odgovora. Darivanje krvi ne treba da bude odraz samo želje da se pomogne drugima, već i svijesti o potencijalnim rizicima primjene date krvi. Osoba koja želi da darivanjem krvi pomogne drugima mora biti sigurna da ovim činom neće ugroziti onoga kome želi da pomogne. Ova sigurnost se postiže edukacijom i samoisključivanjem u slučaju postojanja rizičnih stanja i ponašanja kao i iskrenim odgovorima na pitanja pri ljekarskom pregledu.

2. Određivanje hemoglobina i krvne grupe

Medicinski tehničar će iz kapi krvi uzetoj iz Vašeg prsta odrediti nivo hemoglobina i krvnu grupu

3. Pregled davaoca

Nakon određivanja hemoglobina slijedi ljekarski pregled. Ljekar će Vam izmjeriti krvni pritisak i uzeti anamnezu, te procijeniti da li možete darivati krv.

4. Darivanje krvi

Medicinski tehničar odabire venu u lakatnoj jami i bezbolno uvodi iglu u venu.

5. Zahvalni obrok

Nakon darivanja krvi zavoj na pregibu lakta ne treba skidati sljedeća dva sata. Tog dana treba da se unosi tečnosti nešto više nego uobičajeno (za 3-4 čaše vode). Mogu se obavljati uobičajene aktivnosti. Treba izbjegavati teži fizički rad ili vježbe kao što su podizanje tereta najmanje 4 sata poslije darivanja krvi. Izbjegavati žurbu, pušenje bar 2 sata, alkohol bar 8 sati, dugotrajno stajanje, pregrijane prostorije. Tog dana ne kretati kao vozač na dug i naporan put niti obavljati rizičan posao (npr.penjanje, rad na skeli i sl.).

GODISNJICA
MARKETING