Portal 072info

Crveno i narandžasto upozorenje za BiH: Snijeg u Bosni, u Hercegovini obilna kiša

Evropski meteoalarm izdao je crveno upozorenje za područje istočne Hercegovine

U Bosni i Hercegovini u četvrtak će biti oblačno vrijeme sa obilnim padavinama. Na području naše zemlje 5. i 6. marta očekuju se obilnije padavine zbog čega je meteoalarm izdao narandžasto upozorenje, navodi se na stranici Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Evropski meteoalarm izdao je crveno upozorenje za područje istočne Hercegovine.

Snijeg se očekuje iznad 400 metara nadmorske visine, a na manjoj nadmorskoj visini kiša ili susnježica, s tim da bi u noći na petak padom temperature zraka padao većinom snijeg. Glavnina snijega u planinskim područjima zemlje, jug Hercegovine i krajnji sjever Bosne sa kišom.

Očekuje se većinom između 30 i 60 litara padavina po metru kvadratnom. Na jugu i istoku Hercegovine od 60 do 110 litara. Visina sniježnog pokrivača se očekuje od 15 do 30 centimetara, na planinama i više.

Vjetar jak sjevernog smjera. Na jugu i zapadu Hercegovine, zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne vjetar i sa olujnim udarima. Temperatura zraka uglavnom između -2 i 3, na jugu Hercegovine od 5 do 10 stepeni.

U Bosni i Hercegovini u petak će biti pretežno oblačno vrijeme većinom sa snijegom, u sjevernim područjima Bosne u nizinama i sa susnježicom i kišom. Očekuje se novih 10 do 30 litara padavina po metru kvadratnom. Na jugu Hercegovine od jutarnjih sati bez padavina. Vjetar jak sjevernog smjera. Temperatura zraka uglavnom između -3 i 3 stepena, na jugu Hercegovine od 3 do 7.

U Bosni i Hercegovini u subotu će biti oblačno vrijeme. U većem dijelu Bosne bit će slab snijeg, u sjeveroistočnim područjima kiša. U Krajini i Hercegovini bez padavina. Vjetar jak sjevernog smjera, poslijepodne će oslabiti. Najniža jutarnja temperatura zraka između -5 i 0, na jugu Hercegovine od 1 do 4 stepena. Najviša dnevna temperatura zraka između -2 i 4, na jugu Hercegovine od 5 do 9 stepeni.

U Bosni i Hercegovini u nedjelju će biti pretežno oblačno vrijeme. Vjetar će biti slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -5 i 0, na jugu Hercegovine od -2 do 3 stepena. Najviša dnevna temperatura zraka između 0 i 5, na jugu Hercegovine od 7 do 11 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Podijelite članak