Crveno upozorenje zbog iznimno visokih temperatura. Živa na termometru ići će preko 40 stepeni

Podijelite vijest

Zbog iznimno visokih dnevnih temperatura na većem području Bosne i Hercegovine na snazi je crveno upozorenje.

Tako se na području prijedorske regije prognoziraju temperature između 37 i 41 stepen Celzijusa, a banjalučke regije, osim u planinskim predjelima temperature između 36 i 41 stepen Celzijusa.

Na području višegradske regije, osim planina prognoziraju se temperature između 35 i 40 stepeni Celzijusa, a na području mostarske regije oko 40 stepeni Celzijusa.

Na području bihaćke, sarajevske, livanjske i tuzlanske regije prognoziraju temperature oko 39 stepeni Celzijusa.

“Ostanite na oprezu i pratite savjete nadležnih službi. Očekujte značajna ometanja u dnevnim rutinama. Putujte samo ako je neophodno. Poduzmite mjere, očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe i pomozite ugroženim osobama. Djelujte u skladu sa savjetima ovlaštenih organa. Očekujte moguće kvarove u infrastrukturi”, poruke su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Istovremeno na području jugoistočne Bosne i istočne Hercegovine zbog visokih dnevnih temperatura na snazi je narandžasto upozorenje.

Na području fočanske regije, osim planina očekuju se maksimalne temperature vazduha od 34 do 39 stepeni, a na području trebinjske regije između 34 i 38 stepeni Celzijusa.

Danas se u Bosni i Hercegovini prognozira sunčano vrijeme i veoma vruće. Poslije podne, postupno povećanje oblačnosti. Vjetar slab do umjeren promjenjivog smjera.

Jutarnje temperature od 15 do 21, na jugu od 25, a najviša dnevna temperatura od 35 do 41, na jugu do 42 stepena Celzijusa.

U Sarajevu sunčano vrijeme uz malu oblačnost. Jutarnja temperatura oko 17, a najviša dnevna temperatura oko 37 stepeni Celzijusa.

Anadolu Agency


Podijelite vijest