Čubrilović odgovorio Šmitu: Neprihvatljivi postupci da stranac nameće zakonska rješenja u BiH

Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović uputio je odgovor Kristijanu Šmitu (Christian Schmidt) na pismo koje je dostavljeno 27. jula 2022. godine u čijem je prilogu bila Odluka o donošenju izmjena i dopuna na Izborni zakon u BiH.

Pozvao na zatvaranje OHR-a

On je na početku pisma potvrdio da im je odluka dostavljena i podsjetio “da su za nas obavezujući akti koje donosi NSRS, kao najviši zakonodavni i ustavotvorni organ vlasti RS.

– Prema tome, za nas je obavezujući i Zaključak NSRS od 10. marta 2021. godine u vezi Ocjene rada visokog predstavnika, primjene Aneksa 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH u periodu razgovora o imenovanju novog visokog predstavnika u kome se navodi da NSRS smatra da je sprovođenje civilnog dijela mirovnog sporazuma odavno postignuto, a da su prisustvo i aktivnosti Ureda visokog predstavnika već dugi niz godina ozbiljan teret napretku BiH i nespojivi su sa pojmom Ustava BiH, te predstavljaju prepreku na njenom putu ka evropskim integracijama.

Nakon 25 godina mira u BiH, krajnje je vrijeme da Ured visokog predstavnika bude zatvoren i da odgovornost za budućnost i funkcionisanje BiH postane isključivo pravo i nadležnost naroda u BiH i njihovih političkih predstavnika, bez stranog uplitanja ili druge vrste ugrožavanja demokratskih procesa i mehanizama propisanih Ustavom BiH – navodi Čubrilović u pismu.

Nedemokratski i necivilizacijski postupci

Kako ističe, u skladu sa Zaključkom NSRS smatraju da je neophodno da domaće institucije preuzmu odgovornost za funkcionisanje BiH i da su neprihvatljivi nedemokratski i necivilizacijski postupci da stranac nameće zakonska rješenja u BiH.

– Naglašavamo da je potpuno neprihvatljiva činjenica da neko ko pretenduje da bude međunarodni predstavnik podliježe pritisku sarajevske ulice i bošnjačkih političara, a ne uvažava stav legalnog i legitimnog demokratskog organa kao što je NSRS.

NSRS i dalje je opredijeljena za demokartizaciju društva i zalaže se za potpunu suverenost BiH i njenih entiteta, bez prisustva visokog predstavnika i stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, a što je nedopustivi presedan koji obesmišljava svaki pokušaj normalizacije odnosa, vladavine prava i procesa evropskih integrcija – zaključio je Čubrilović u pismu. 

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE