Čudesna voćka: 7 neodoljivih razloga zbog kojih trebate jesti smokvu

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Smokva je rajsko voće koje obnavlja, osnažuje, održava zdravlje i briše bore. Biljka koja nam puno daje i namirnica koja je poznata po ljekovitim svojstvima.

Donosimo vam sedam razloga zbog kojih smokvu trebate jesti češće.

1. Visok udio magnezija

Magnezij je jedan od osnovnih elemenata koji štite naš živčani sistem od stresa. Vrlo je bitan za kosti, imunitet, zdravlje mozga. Potiče zdravlje i vitalnost, liječi brojne bolesti te znatno usporava proces starenja. Sušene smokve sadrže trostruko više magnezija nego svježe.

ČITAJ JOŠ:  Direktorica Facebook-a prodala akcije firme za 91 milion dolara

2. Obiluje kalijem, kalcijem, željezom…

Vrlo nizak sadržaj masnoća i veći sadržaj vlakana nego bilo koje drugo voće i povrće jedan su od razloga zašto bi smokvu trebali konzumirati svaki dan. Pektin je topivo vlakno koje smanjuje holesterol u krvi, dok triptofan pomaže kod problema s cirkulacijom i kod nesanice. Obiluje kalijem, kalcijem, željezom, fosforom, bakrom te vitaminima B6, C i betakarotenom.

3. Visoki udio prirodnih šećera

Osigurati će da vaš mozak radi brže, bolje prima i razvrstava informacije. Naravno oprez postoji kod dijabetičara prilikom konzumacije suhih smokava koje sadrže dvostruko više šećera nego svježe.

ČITAJ JOŠ:  Preminuo John Moore, Djed Mraz iz reklame za Coca-Colu (VIDEO)

4. Izvor brojnih nutrijenata

Suhe smokve izvrstan su izvor brojnih nutrijenata i ujedno praktičan i nutritivno vrijedan obrok za sportaše rekreativce i profesionalce, a u kombinaciji s orašastim plodovima mogu poslužiti kao idealan međuobrok. Čaj od smokve liječi bolesti jetre, grla, disajnih organa, žučnog kamenca, mjehura.

5. Sadrži biljne sterole

Čime je dokazano povoljno djelovanje na nivo holesterola u krvi. Biljni steroli poput stigmasterola i lanosterola, koje sadrže smokve vežu se na molekule holesterola u crijevima i tako ometaju njegovu apsorpciju.

6. Antikarcenogeno djelovanje

Brojna istraživanja otkrila su spojeve s potencijalnim antikarcinogenim djelovanjem, benzaldehid i kumarini kojima smokva obiluje, piše Zdrava priroda. Ispitivani spojevi u naučnim istraživanjima pokazali su obećavajuće rezultate posebno kada je riječ o karcinomu prostate i kože.

ČITAJ JOŠ:  Cijene hrane u augustu na najnižem nivou u zadnjih 7 godina

7. Višestruka upotreba

Svježa smokva sadrži do 80 posto vode i 60 posto prirodnog šećera stoga je dobrobit konzumiranja smokve mnogostruka baš kao i načini konzumiranja. Slatkasti bogati okus smokve savršeno se slaže sa slanim okusima, poput ovčjeg ili kozjeg sira, možemo je dodati raznim kompotima ili jelima od peradi. Od svježe smokve možemo napraviti kompot, pekmez i fermentirana pića.

072INFO TV