Čudo bosanskog otpora: Kako je raja odbranila BiH

Goloruki i bosi. Gladni i žedni. Nepripremljeni i iznenađeni, ali s velikim srcem i hrabrošću. Bile su to istinske patriote.

Uprkos brojnim nedaćama koje su ih zadesile na početku troipogodišnje agresije na Bosnu i Hercegovinu, pripadnici Armije RBiH stali su u odbranu svoje rodne grude. Hrabro i bez posustajanja. Prkosno i ponosno. Na prvim linijama fronta.

Snalazio se kako je ko znao i umio. Neko pištolj, neko kuburu, poneko lovačku pušku… Improvizovanu bombu, karabin. Rjeđe ili gotovo nikako kalašnjikov ili mitraljez.

Bila je to “sila” koja je svijetu poručila kako Bosna ovaj put neće “šaptom pasti”.

U trenirkama i farmerkama. Sa služenja vojnog roka ili srednjoškolskih klupa, neki čak i maloljetni, iz naroda je nastajala cijela jedna armija.

Svi oni bili su raja. Istinski domoljubi.

A samo takvi i mogli su zaustaviti nebrojeno moćnijeg neprijatelja, tada jednu od najvećih vojnih sila u Evropi, odbraniti svoje gradove i sela, zaustaviti zlo koje je još mnogo ranije zaprijetilo nestanku i BiH i njezinih građana.

I ispisati historiju. Novu historiju. Novu pobjedu Bosne i Hercegovine!

U nastavku pogledajte fotografije nekih koji su ispisali stranice “čuda bosanskog otpora”. Da nije bilo njih, danas vjerovatno ne bi ni Bosne. Ni Hercegovine. A ni Bosanaca, ni Hercegovaca…

screenshot-1

screenshot-2

screenshot-3

screenshot-4

screenshot-5

screenshot-6

screenshot-7

screenshot-8

screenshot-9

screenshot-10

screenshot-11

screenshot-12

screenshot-13

screenshot-14

Avaz.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE