sa nerzuk curak clf 160721 10 02 59 20 Still001 750x422 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Nerzuk Ćurak, redovni profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, komentarisao je hapšenje direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Osmana Mehmedagića.

Ćurak je kazao da nije pratio taj slučaj i da institucije trebaju raditi svoj posao.

“Živimo u zemlji čiji politički sistem je toliko korumpiran i neizbalansiran da se iz raznih uglova može posmatrati ovo hapšenje. Strašno je sa stanovišta nekog profesionalnog i etičkog imperativa da vi na čelu te institucije imate na bilo koji način spornu osobu”, istakao je.

Ćurak smatra da će ovaj slučaj poslužiti političarima za kopanje novih rovova.

“Zato što su naše političke strukture iznimno talentirane da naprave politički problem samo da sačuvaju svoju poziciju”, kazao je.

Nametnuti zakon o zabrani negiranja genocida bez kartarze nije napredak

Upitan je li visoki predstavnik Valentin Inzko trebao nametnuti zakon o negiranju genocida, Ćurak je kazao da bi bilo dobro da BiH ima taj zakon.

“Ali činjenica da to nemamo govori u kakvoj zemlji mi živimo. Zemlja u kojoj izvršen genocid nije sposobna da donese zakon o zabrani negiranja. Gledate druge zemlje koje donose rezolucije o Srebrenici, a država u kojoj se to desilo nema snage za to. Onda se očekuje nametanje od strane međunarodne zajednice, kao jedna vrsta navijačke strasti sa jedne strane i imate jednu strašnu infrastrukturu, političku, intelektualnu i kulturalnu, koja poriče genocid”, kazao je, te dodao:

“Nametnuti zakon o negiranju genocida, a da ne dođe do unutrašnje katarze, to nije veliki napredak.”

Ćurak navodi da genocid nije prostorna, nego vremenska kategorija.

“Kada ljudi pokušavaju da negiraju da se to desilo, onda upotrebljavaju primitivne atribucije kao općinski genocid. Genocid je transvremenska kategorija. Nema summnje da je genocid u BiH nešto što moramo motriti i izvan BiH i uključiti cijeli svijet. Od najveće važnosti je da Beograd razumije svoju kolosalnu odgovornost u genocidu koji se desio, i na neki način započne novo doba u kojoj će se okončati jedna stravična kultura negiranja”, kazao je.

Smatra da dok god postoji negiranje genocida da će se to odražavati na sve procese u BiH.

“Kada bi se desila jedna velika gesta zvaničnog Beograda koja radikalno izostaje, stvari bi krenule nabolje”, kazao je Nerzuk Ćurak.