Čuvajte se infekcija na bazenima!

Kupališta su puna mikroorganizama koji mogu lako da se ”zakače” na kožu ili da uđu u urinarni trakt. Da biste se zaštitili od ovih infekcija savjetuje se obavezno tuširanje po izlasku sa bazena.

Na bazenima, i drugim kupalištima, mogu da se “pokupe” razne zaraze. Da biste se zaštitili od mnogobrojnih infekcija na ovim mjestima trebalo bi da pazite gdje stajete, na šta sjedate i čime se brišete. Jer, bakterije mogu da opstanu i nekoliko sati u spoljnoj sredini – na ležaljkama, ivicama bazena, peškirima, papučama, pa tako lako mogu da dospiju na kožu i u tijelo neopreznog kupača. 

Žene mogu da “zarade” vaginalnu infekciju, posebno ako sjedaju na tuđe peškire, ležaljke ili koriste tuđe kupaće kostime. 

Doktorka Rada Stojić, ginekolog u beogradskom domu zdravlja “Voždovac”, kaže da razvoju gljivica, virusa i bakterija doprinosi vlažna i topla sredina: 

– Najprije može da se dobije gljivična infekcija čiji su simptomi peckanje i svrab u predjelu genitalija, kao i gust, bijeličast sekret neprijatnog mirisa. Na bazenu može da se dobije i bakterijska infekcija najčešće izazvana hlamidijom, mikoplazmom i ureaplazmom, ali i neke virusne bolesti. 

Copy

Da biste se zaštitili od ovih infekcija savjetuje se obavezno tuširanje po izlasku sa bazena, zatim da se ne sjedi na ivici bazena kao i na peškirima i ležaljkama na kojima je neko drugi sjedio. 

– Važno je i da se ne sjedi u vlažnom kupaćem kostimu jer to doprinosi razmnožavanju bakterija, kao i da se biraju kupaći napravljeni od prirodnih materijala, a ne sintetike, koja takođe dobrinosi bujanju mikroorganizama – savjetuje dr Stojić. 

Ako bakterije i gljivice dođu u dodir sa kožom, takođe može da dođe do inficiranja. Tome su skloniji oni koji imaju osetljivu, suvu kožu, na kojoj se često javljaju alergijske promjene. 

Dermatolog dr Dragica Marković iz Kliničko-bolničkog centra “Zemun” kaže da svako može da “zaradi” kožnu bolest, najčešće atletsko stopalo, na bazenima i kupalištima, posebno tamo gdje je prisutan veliki broj bakterija: 

– Dovoljno je da se stane na mjesto gdje je neko sa gljivičnom infekcijom prethodno stajao pa da se zarazite. To važi i za nošenje tuđih papuča, japanki i druge obuće. Zarazi doprinose vlaga, znoj i vrućina. 
Bakterije i virusi lako dopru i na mjesta gdje postoje ranice na koži, ili raščešani ubod insekta. U kontaktu iziritirane kože i bakterija kojih ima i u bazenima i u jezerima može da dođe do ozbiljne infekcije koja zahtjeva dermatološko liječenje. 

– Gljivične infekcije kože najčešće zahvataju pazuh i prepone, a prepoznaju se po crvenilu, svrabu i ispucaloj koži. Ove infekcije su češće kod muškaraca – objašnjava dr Marković.

Za nastanak infekcije, napominju naši sagovornici, veliki faktor je i oslabljen imunitet, što i jeste slučaj u letnjim mjesecima kada se zbog vrućina tijelo iscrpljuje. 

NAJMASOVNIJE ZARAZE EŠERIHIJOM 

Bakterije iz vode mogu da se skupe na kupaćem kostimu, i zapate u uretri gdje mogu da se razmnožavaju i izazovu infekciju urinarnog trakta. Mnogi kupaći kostimi su napravljeni od tkanina koje stvaraju vlažno okruženje u kojem se bakterije lako razmnožavaju. Uzrok infekcija u 68 odsto slučajeva je bakterija ešerihija koli. Infekcija se prepoznaje po bolu i nelagodi u urinarnom traktu, čestom potrebom za mokrenjem, neugodnom mirisu urina, povišenoj temperaturi i peckanju tokom mokrenja.

Prethodni članakIskrena ljubav isključuje ljubomoru
Sljedeći članakKakvo će vrijeme biti sutra?