Čuvari mira: Bh. vojnici učestvuju u tri misije u svijetu

Od završetka rata u BiH protekle su 22 godine, a od zemlje koja je nekada punila naslovnice negativnim dešavanjima, BiH je danas zemlja koja šalje svoje vojnike u mirovne misije širom svijeta.

Kako su za Fokus.ba istakli iz Ministarstva odbrane (MO) BiH, bh. vojnici treutno su angažovani u mirovnim misijima u tri zemlje: Afganistanu, Kongu i Maliju, a u narednom periodu moguće je učešće i u drugim misijama.

Oružane snage (OS) BiH trenutno sudjeluju u NATO misiji “Odlučna potpora” u Afganistanu sa 55 pripadnika, a angažirani su zajedno sa američkim i njemačkim vojnicima.

Također bh. vojnici su angažovani u Kongu u okviru UN-ove misije
MONUSCO, kao i u Maliju u okviru UN-ove misije MINUSMA.

“Oružane snage BiH angažiranjem u mirovnim misijama i operacijama potpore miru iskazuju da je Bosna i Hercegovina jasno opredjeljena da kao odgovorna članica međunarodne zajednice adekvatno doprinosi zajedničkim naporima za uspostavljanje i očuvanje mira i stabilnosti u svijetu. OS BiH imaju veliku čast, obavezu ali i privilegiju da daju svoj osobni doprinos naporima u jačanju mira, stabilnosti i sigurnosti u svijetu, izgradnji demokratskih institucija vlasti, kapaciteta obrambenog i sigurnosnog sektora, poštivanju ljudskih prava i sloboda kao i da u okvirima i granicama svojih profesionalnih i ljudskih mogućnosti pružaju pomoć unesrećenima, povrijeđenima i oboljelima u ovim kriznim žarištima”, naveli su iz Ureda za odnose s javnošću MO BiH.

Dodaju da je u narednom periodu planirano povećati opseg sudjelovanja pripadnika OS BiH u operacijama potpore miru dodatnim angažiranjem.

“Pokrenuli smo zakonsku proceduru za konkretan vojni doprinos BiH u misiji obuke EU u Centralnoafričkoj Republici”, istakli su iz ovog ministarstva.

Iz NATO štaba u BIH pohvalili su napore Oružanih snaga u BiH istakavši da bh. vojnici već godinama učestvuju u operacijama podrške miru i postižu vrlo kredibilne rezultate, posebno u NATO vođenim operacijama u Afganistanu.

“OS BiH je odredila jedinice koje mogu biti na raspolaganju za buduće NATO vođene operacije, a operativnu spremnost ovih jedinica certificira putem NATO procesa ocjenjivanja. OS BiH su spremne uzeti učešća u NATO vođenim ili drugim operacijama u skladu sa vanjskom i sigurnosnom politikom BiH i važećim procedurama odoboravanja”, rekla je za Fokus.ba Lejla Hadžihasanović iz Sektora za političko-vojno savjetovanje NATO štaba u BiH.

 Fokus.ba