Čuvari rijeka u BiH: Danas je ispisana historija

Čuvari rijeka u BiH: Danas je ispisana historija

Fondacija Atelje za društvene promjene (ACT) pozdravila je današnju odluku Doma naroda Parlamenta Federacije BiH kojom je usvojena zabrana izgradnje malih hidroelektrana.

“Danas je ispisana historija: Bravo svi! Iako smo još uvijek pod snažnim emocijama osjećamo potrebu da se još jednom zahvalimo svim akterima koji su dali doprinos u konačnoj zakonskoj zabrani izgradnje novih malih hidroelektrana u FBiH”, naveli su na Facebook stranici ACT-a.

“Naklon do poda narodu koji više od deceniju rijeke brani na terenu, na sudovima i u medijima. Ovo je, u prvom redu, pobjeda naroda! Zaključak o potpunoj zabrani izgradnje mHE na cijeloj teritoriji FBiH od 23. juna 2020. godine predstavljao je odraz političke volje da se ovo pitanje konačno sistemski riješi – hvala svim poslanicima Predstavničkog doma FBiH koji su glasali za njega i utrli put ka zabrani”, napisali su na Facebook-u.

Iz ACT-a su se na Facebook-u zahvalili svima koji su podržali borbu zabrane gradnje malih hidroelektrana. 

“Posebno hvala premijeru Vlada Federacije Bosne i Hercegovine Fadilu Novaliću i resornom ministru Nerminu Džindiću koji su ostali dosljedni, održali obećanje i u parlamentranu proceduru uputili prijedlog ovog zakona koji predviđa zabranu novih mHE. Hvala rukovodstvu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, predsjedavajućem Mirsadu Zaimoviću i potpredsjedavajućem Mladenu Boškoviću, na urgentnom uvrštavanju ovog zakonskog rješenja na dnevni red i u formi nacrta i u formi prijedloga”, naveli su iz ACT-a. 

“Hvala Tomislavu Martinoviću i Aljoši Čampari, rukovodstvu Doma naroda Parlamenta FBiH, koji su ekspresno reagovali i Zakon uvrstili na dnevni red prije Izbora 2022. Hvala i svim poslanicima i delegatima Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamenta FBiH, koji su, pokazavši ogromnu dozu odgovornosti, usvojili zakonsko rješenje u interesu naroda i prirode”, napisali su. 

“Hvala i svim službenicima i administraciji unutar institucija koji su nam pružali podršku u ovoj hrabroj borbi. Ogromno hvala i medijima, koji su u ovom procesu odigrali jednu od ključnih uloga”, zaključili su iz Fondacije Atelje za društvene promjene. 

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE