Čuvari rijeka u BiH: Danas je ispisana historija

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Fondacija Atelje za društvene promjene (ACT) pozdravila je današnju odluku Doma naroda Parlamenta Federacije BiH kojom je usvojena zabrana izgradnje malih hidroelektrana.

“Danas je ispisana historija: Bravo svi! Iako smo još uvijek pod snažnim emocijama osjećamo potrebu da se još jednom zahvalimo svim akterima koji su dali doprinos u konačnoj zakonskoj zabrani izgradnje novih malih hidroelektrana u FBiH”, naveli su na Facebook stranici ACT-a.

“Naklon do poda narodu koji više od deceniju rijeke brani na terenu, na sudovima i u medijima. Ovo je, u prvom redu, pobjeda naroda! Zaključak o potpunoj zabrani izgradnje mHE na cijeloj teritoriji FBiH od 23. juna 2020. godine predstavljao je odraz političke volje da se ovo pitanje konačno sistemski riješi – hvala svim poslanicima Predstavničkog doma FBiH koji su glasali za njega i utrli put ka zabrani”, napisali su na Facebook-u.

ČITAJ JOŠ:  Hoće li ove godine biti održan popis stanovništva?

Iz ACT-a su se na Facebook-u zahvalili svima koji su podržali borbu zabrane gradnje malih hidroelektrana. 

“Posebno hvala premijeru Vlada Federacije Bosne i Hercegovine Fadilu Novaliću i resornom ministru Nerminu Džindiću koji su ostali dosljedni, održali obećanje i u parlamentranu proceduru uputili prijedlog ovog zakona koji predviđa zabranu novih mHE. Hvala rukovodstvu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, predsjedavajućem Mirsadu Zaimoviću i potpredsjedavajućem Mladenu Boškoviću, na urgentnom uvrštavanju ovog zakonskog rješenja na dnevni red i u formi nacrta i u formi prijedloga”, naveli su iz ACT-a. 

ČITAJ JOŠ:  Kako se osamostaliti u BiH dok vrtoglavo rastu cijene kvadrata?

“Hvala Tomislavu Martinoviću i Aljoši Čampari, rukovodstvu Doma naroda Parlamenta FBiH, koji su ekspresno reagovali i Zakon uvrstili na dnevni red prije Izbora 2022. Hvala i svim poslanicima i delegatima Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamenta FBiH, koji su, pokazavši ogromnu dozu odgovornosti, usvojili zakonsko rješenje u interesu naroda i prirode”, napisali su. 

“Hvala i svim službenicima i administraciji unutar institucija koji su nam pružali podršku u ovoj hrabroj borbi. Ogromno hvala i medijima, koji su u ovom procesu odigrali jednu od ključnih uloga”, zaključili su iz Fondacije Atelje za društvene promjene. 

ČITAJ JOŠ:  BiH u 2022. godini povećala izvoz za 25,9 posto, a uvoz za 32,6 posto
GODISNJICA
MARKETING