Čuvate li i dalje stare bh. novčanice? Milioni maraka nikada nisu vraćeni u banke

Screenshot 2 94
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Početkom 2000. su u našoj zemlji iz upotrebe postepeno izbačene papirne novčanice u apoenima od 50 konvertibilnih feninga, kao i one u vrijednosti 1 i 5 KM. Godinama kasnije milioni maraka i dalje stoje u domovima građana – nikad nisu vraćeni i zamijenjeni u bankama.

Na današnji dan 1998. godine u BiH je predstavljena konvertibilna marka, nova zajednička moneta za oba entiteta, Federaciju BiH i Republiku Srpsku. Predstavljene su novčanice od 0,50, 1, 5, 10, 20 i 50 KM.

No već početkom 2000. je uvođenjem gvozdenih novčića u istim apoenima, postepeno prestalo korištenje papirnih novčanica. Najprije je ukinuta novčanica od 50 konvertibilnih feninga – prestala je biti zakonsko sredstvo plaćanja 1. januara 2003. godine. Šest godina kasnije, 2009. godine, se prestala koristiti i novčanica od 1 KM, a zatim je 2010. iz upotrebe izbačena novčanica od 5 KM.

Godinama nakon što su izbačene iz upotrebe, stare konvertibilne marke (kao npr. i stari jugoslovenski dinar) u apoenima od 0,50, 1 i 5 KM je moguće pronaći na raznim internet platformama koje se bave prodajom/otkupom, kao i na sajmovima antikviteta te pijacama.

Cijene variraju – negdje ih je moguće kupiti odvojeno i vrlo su jeftine, dok ih je na drugim lokacijama moguće pronaći u kompletu za pozamašnu svotu.

Koliko papirnih novčanica još uvijek “živi” u domovima građana?

Prema evidenciji Centralne banke BiH, nezamijenjeno je ostalo 25,77 posto novčanica u apoenu od 50 feninga, odnosno ukupno 1.932.376 komada novčanica.

Što se tiče papirnih novčanica od 1 KM – tačno 16,87 posto nikada nije vraćeno, odnosno u “skrovištima” još uvijek stoji 3.373.954 komada novčanica.

Na koncu, nezamijenjenih novčanica u apoenu od 5 KM je 4,20 posto, odnosno nije vraćeno 1.261.219 komada novčanica.

Koje ličnosti su bile istaknute na novčanicama koje više nisu u upotrebi?

Na novčanici od 0,50 KM za FBiH istaknut je Skender Kulenović, a na izdanju za RS Branko Ćopić. Na novčanici od 1 KM za FBiH bio je Fra Ivan Frane Jukić, i ovo je češće viđena novčanica od izdanja koje je štampano za RS – na kojoj je bio nobelovac Ivo Andrić, koji je danas na novčanici od 200 KM. Na novčanici od 5 KM bio je Meša Selimović.

Do kada je bilo moguće zamijeniti stare novčanice u banci?

Zamjenu starih papirnih novčanica je do kraja 2017. bilo moguće obavljati s fizičkim osobama, a do kraja marta 2018. u komercijalnim bankama.

“U posljednjim godinama prije ostavljenog roka za zamjenu bilježio se veoma mali broj zamijenjenih novčanica ovih apoena te također i neznatan broj upita prema CBBiH poslije isteka rokova za zamjenu. Navedeno sugeriše da je bilo teško očekivati da se nakon 31. marta 2018. godine na zamjenu podnose znatnije količine ovih apoena, naročito iz razloga što se radi o manjim apoenima”, rekli su nam iz Centralne banke BiH.

Na koncu, iako ove novčanice više nije moguće zamijeniti u Centralnoj banci BiH, mnogi kolekcionari ih i danas traže na raznim platformama.

Posebno je popularno izdanje sa slovnom greškom, odnosno vrlo rijetka serija novčanica od 1 KM, na kojima je ispod lika Ive Andrića napravljena greška prilikom pisanja imena na ćirilici, pa je tako umjesto Ivo Andrić napisano Ivo Andriđ.