Cvijanović dobila poruku iz Kanade: “Nastavit ćemo tražiti vaš odlazak sa svih političkih funkcija”

41402A8E 9135 4A6A 9CAB 94D589C804D9

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) Emir Ramić regirao je na izjave predsjednice bh. entiteta RS Željke Cvijanović. Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti, bez izmjena.

Javni odgovor Željki Cvijanović, predsjednici bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska na njen komentar o krivičnoj prijavi Instituta za istraživanje genocida Kanada

U intervju za Srpskainfo gospođa Željka Cvijanović govoreći o tome da bosanskohercegovački bosanskohercegovački entitet Republika Srpska ima novca da osnuje svoju vojsku, obavještajnu službu i druge institucije, najavljujući da će bosanskohercegovački entitet Republika Srpska povući saglasnost za uspostavljanje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, bezbjednosnih agencija i pravosudnih tijela, te da će se proglasiti ništavnim sve odluke što su ih u proteklim godinama donosili visoki predstavnici, komentarisala je i krivičnu prijavu protiv nje od strane Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Taj “mali institut” kako ga je prozvala gospođa Željka Cvijanović je i pored dobro plačene srpske antibosanske lobističke propagande u Kanadi učinio da Kanadski parlament usvoji dvije rezolucije o genocidu u Srebrenici, da u Muzeju za ljudska prava u Kanadi postoji stalna izložba o genocidu u Srebrenici, da se u kanadskom gradu Windsoru izgradi spomenik žrtvama genocida u Srebrenici, da Kanada komemoriše 11. juli kao Dan žrtava genocida u Srebrenici i 31. maj kao Dan žrtvava genocida u Prijedoru, da putem peticije Kanadskog parlamenta zatražimo krivično sankcionisanje negatora genocida, da se u Kanadskom parlamentu obilježavaju državni blagdani, Dan nezavisnosti i Dan državnosti Bosne i Hercegovine, da se u kanadskim školama izučava genocid u Srebrenici.

Gospođa Željka Cvijanović i njen šef gospodin Milorad Dodik trebaju znati da je “taj mali institut” gordi i ponosni čuvari istine, pravde, kulture sjećanja, pa samim tim i bosanske države. Jer pitanje očuvanja bosanske države jeste pitanje očuvanja istine, pravde, kulture sjećanja, ali i identiteta Evrope i svijeta. Vi koji pokušavate na svaki način razoriti i narušiti istinu, pravdu, kulturu sjećanja, koji veličate optužene ratne zločince, revidirate historijske, sudske i naučne činjenice o genocidu, koji negirate državu Bosnu i Hercegovinu osnivanjem paradiplomatskih predstavništava širom svijeta, radite uzaludan posao. Bosna i Hercegovina ima svoje utemeljenje u stotinama godina svoje velike i časne historije. Bosna i Hercegovina je primarno država svih onih koji je doživljavaju kao svoju jedinu domovinu. Vi niste među njima. Vi zapravo sebe ne legitimišete sa Bosnom i Hercegovinom. Zato smo podnijeli krivičnu prijavu i nastavičemo tražiti vaš odlazak sa svih političkih funkcija.

Ne postoji nijedan fenomen svijesti kroz koji se bolje oslikava bosanskohercegovačka prošlost, sadašnjost i budućnost, nego što je to bosanski državni identitet. A vi taj identitet ne priznajete, mrzite, ponižavate, identitet koji je bio, jeste i ostaće ključna dimenzija neuništive države i nepodjeljene zemlje i teritorije Bosne i Hercegovine.

Na vašu kontinuiranu dehumanizaciju žrtava genocida i ponižavanje istine, pravde, nepoštovanje presuda međunarodnih i nacionalnih sudova, nepoštovanje međunarodne pravde, nepoštovanje rezolucija Ujedinjenih Nacija, rezolucija i deklaracija o genocidu u Srebrenici parlamenata više od 50 država i na kraju na vaše sramno ponižavanje države Bosne i Hercegovine, mi nećemo odgovoriti šutnjom i pasivnošću. Mi nećemo šutiti sve dok se Bosna i Hercegovina ne oslobodi takvih kao što ste vi. Jer sa bosanskom državom kao temeljnom vrijednosti evropske i svijetske identitetske baštine ne može se pogađati i trgovati. Sa istinom, pravdom, presudama međunarodnih i nacionalnih sudova ne može se pogađati i trgovati. One se moraju samo realizovati. To mora biti jasno vama i vašim pristalicama, koji niste dostojni imena i časti zemlje i države Bosne i Hercegovine, i dostojni časti duša nevino ubijenih žrtava koji su dali svoj živote za zemlju i državu Bosnu i Hercegovinu.

O podnešenoj krivičnoj prijavi protiv gospođe Željke Cvijanović i gospodina Milorada Dodika, Institut za istraživanje genocida Kanada je upoznao premijera Kanade Justin Trudeau, ministra vanjskih poslova i mnoge organizacije, zajednice i institute za zaštitu ljudskih prava i sloboda. O antibosanskom, kriminalnom djelovanju političkog establišmenta bosanskohercegovačkog entiteta Republika srpska upoznali smo i bivše premjere Kanade, članove Kanadskog parlamenta i istaknute kanadske kulturne, akademske i javne subjekte.

Emir Ramić

Institut za istraživanje genocida Kanada

IZVORraport.ba
Prethodni članakKomšić: “Tačno je da je bilo alkohola, Dodik i ja smo nazdravljali potpisivanje ANP-a”
Sljedeći članakHarmonikaš Miroslav Matić: Poznajem Dodika preko 15 godina, uvijek se prijatno osjećam kad mu sviram