Cvijanović iz Tirane: Čini se da smo nikada bliže kandidatskom statusu

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je sinoć da su bilateralni sastanci u Tirani bili prilika za razgovore o raznim problemima, ali i o rješenjima za aktuelne geopolitičke probleme.

– Danas je opšta borba da se uhvatite u koštac sa inflacijom, da obezbijedite dovoljno energenata i naravno da smo i mi zainteresovani da vidimo kako će se stvari kretati u budućnosti – rekla je Cvijanović nakon Samita EU – zapadni Balkan.

Cvijanović je navela da je ohrabrujuće da se tokom plenarnih i bilateralnih diskusija mogla vidjeti opredijeljenost da se zapadnom Balkanu pristupi na realniji način nego što je do sada bio slučaj.

Ona je naglasila da je ljudima iz Evropske komisije rekla da je krajnje vrijeme da niko nikome ne blokira projekte.

– Nije korektno da je EU zaustavila novac koji je bio određen za projekte u RS. Tu vidimo veliku spremnost da se to sve odblokira – rekla je Cvijanović i dodala da ne treba da dolazi ni do blokada projekata unutar BiH.

ČITAJ JOŠ:  Cvijanović uputila telegram saučešća povodom zemljotresa u Turskoj i Siriji

Produbljenje saradnje

Cvijanović je rekla da je na sastancima rečeno i da BiH treba postati dio jedinstvenog prostora sa EU i zbog rješavanja problema nelegalnih migracija.

– Oni na taj način žele da prodube saradnju sa zemljama zapadnog Balkana, da se definišu određene strategije i da se svi pridržavamo tih strategija – rekla je Cvijanović.

Cvijanovićeva vjeruje da je došlo vrijeme za dobijanje kandidatskog statusa EU za BiH, te ističe da je opšta ocjena da nema EU ako nema i zapadnog Balkana, da se mora izaći iz nejasnih formulacija o evropskoj perspektivi i nešto konkretno raditi.

– Jedan od tih konkretnih koraka jeste ono što predstoji, a oni očekuju da će to biti zeleno svjetlo i dobijanje kandidatskog statusa – istakla je Cvijanović.

Ona je dodala da su zvaničnici zainteresovani za temu 14 prioriteta EU za BiH i da je trenutno daleko realnija slika ka tome nego u prethodnom periodu, navodeći kako kažu da su veoma zadovoljni činjenicom da su provedeni izbori, da se ušlo u razgovore za formiranje vlasti koji su ozbiljni.

ČITAJ JOŠ:  Cvijanović uputila telegram saučešća povodom zemljotresa u Turskoj i Siriji

– Upoznala sam ih da ćemo u narednih nekoliko dana, što se tiče RS, imati kompletno formiranu vlast, dobit ćemo i novu Vladu. Kad je u pitanju Federacija BiH, pričali smo o tome da se tamo odvijaju ozbiljni razgovori da se formira vlast, ali i paralelno s tim da se uspostavi vlast na nivou Vijeća ministara – rekla je Cvijanović.

Riječi bilo i o upravljanju nelegalnim migracijama

Ona je rekla da su evropski zvaničnici takvim stanjem zadovoljni i da smatraju da je za dobijanje statusa kandidata sada dovoljna činjenica da je BiH ušla u završnu fazu kada je u pitanju utvrđivanje kontakt tačke za Europol.

Cvijanović je dodala da su zvaničnici zainteresovani i za strategiju BiH za upravljanje nelegalnim migracijama, koju bi uskoro trebao da usvoji Vijeće ministara.

ČITAJ JOŠ:  Cvijanović uputila telegram saučešća povodom zemljotresa u Turskoj i Siriji

– Rekla bih da smo nikada bliže kandidatskom statusu. Reći ću svoju ličnu ocjenu da smo tako nešto zaslužili prije više godina – istakla je Cvijanović dodajući da je složenost novih geopolitičkih okolnosti ubrzala aktivizam EU da se pristupi zapadnom Balkanu na jedan bolji način.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je u Tirani imala priliku razgovarati i sa šefovima država okruženja koji su opredijeljeni da budu na usluzi svima u regiji.

Cvijanović je rekla da je tokom razgovora sa predsjednicima Srbije i Crne Gore Aleksandrom Vučićem i Milom Đukanovićem, te premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem izražena opredijeljenost da se regionalnoj saradnji da posebna dimenzija.

– Sada se tu otvaraju neke mogućnosti i razgovori da na sasvim drugačiji način konačno treba pristupiti realizaciji zajedničkih projekata – zaključila je Cvijanović.

Avaz

GODISNJICA
MARKETING