Cvijanović: Nisu sankcije koje otežavaju uspjeh BiH, već hronično zatvaranje očiju stranog faktora

07 51 04 zeljka cvijanovic ruke 740x389 1
Podijelite vijest

Predsjednica RS-a Željka Cvijanović tvrdi da ono što otežava uspjeh BiH nisu sankcije pojedincima, već hronično zatvaranje očiju stranog faktora pred realnim problemima.

Za sankcije Velike Britanije kaže da nisu otežavajuće za nju jer su nastale iz obijesti i uz prilično bezobrazna i potpuno netačna obrazloženja.

– I najviše iz pakosti prema činjenici da ima Republika Srpska koja brani Ustav, a ne ono sto su oni od Ustava nastojali napraviti u sprezi sa bošnjačkim partijama. Ono što otežava uspjeh BiH nisu sankcije pojedincima, već hronično zatvaranje očiju stranog faktora pred realnim problemima. Oni su svojim intervencijama i neustavnim eksperimentisanjima značajno, možda i presudno, doprinijeli ovom košmaru kroz koji prolazi BiH, poručila je predsjednica Srpske.

ČITAJ JOŠ:  I Konaković u simbiozi sa Dodikom, hoće li u Beograd na konsultacije sa Vučićem?

Kada je riječ o saradnji sa stranim faktorom, Cvijanović kaže, da je ona nužna.

– A da li ćemo se bolje razumjeti ne zavisi samo od nas. Ako govorimo o saradnji unutar BiH, ona je nužna i prijeko potrebna. Opet, da li će se ostvariti, ne zavisi samo od Republike Srpske. Smatram da je isključivost političkog Sarajeva i želja za dominacijom najveća prepreka za normalan suživot. To nasilno pravljenje neke građanske države nije realno i samo otežava stvari – poručila je ona.

ČITAJ JOŠ:  I Konaković u simbiozi sa Dodikom, hoće li u Beograd na konsultacije sa Vučićem?

Kada je riječ o daljem napretku Republike Srpske, Cvijanovićeva kaže da, s obzirom na globalnu krizu, treba nastaviti sa povećanjem primanja u realnom i javnom sektoru i raditi na zaštiti socijalno ugroženih.

– To je naravno težak zadatak i treba nam i dalje dobra saradnja Vlade i socijalnih partnera da bismo prevazišli te probleme. Uz to, dobro je što je nastavljena realizacija važnih saobraćajnih, zdravstvenih, školskih, energetskih projekata. Ako bolje oslušnete šta poručuju lideri iz okruženja i Evrope, onda je jasno da je na pomolu teška zima i zato je neophodno da sačuvamo stabilnost naših institucija i stvaramo i dalje uslove za energetsku nezavisnost – poručila je ona u razgovoru za UNA tv.

ČITAJ JOŠ:  I Konaković u simbiozi sa Dodikom, hoće li u Beograd na konsultacije sa Vučićem?