Cvijanović: PDP je kontaminirao CIK koji je morao donositi nezakonite naredbe

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Predsjednica RS Željka Cvijanović istakla je danas da je PDP kontaminirao Centralnu izbornu komisiju BiH (CIK BIH) koja je morala donositi nezakonite i kontaminirane naredbe utemeljene na “šokantnim medijskim naslovima” umjesto na zakonu i činjenicama.

– Koliko puta smo već čuli od dvojca (Branislav Borenović i Jelena Trivić) da je izborni proces kontaminiran? Po svemu viđenom, uključujući i prepisku u viber grupi PDP-a, koju je “proslavila” Smiljana Babić Moravac, jasno je da je kontaminiran prvenstveno PDP i da je ta partija svojom kontaminacijom kontaminirala i CIK, pa je morao donositi nezakonite i kontaminirane naredbe utemeljene na “šokantnim medijskim naslovima” umjesto na zakonu i cinjenicama – navela je Cvijanović na Instagramu.

Objava Cvijanović na Instagramu Objava Cvijanović na Instagramu FOTO: PRINTSCREEN

Ona je istakla da se kontaminacija CIK-a vidi i po tobože davanju, a onda uskraćivanju prava televizijama da adekvatno prate današnje ponovljeno kontrolno prebrojavanje jer se tome usprotivio PDP, odnosno potpredsjednik te stranke Igor Crnadak.

– Nas ne interesuje kakve cipele imaju brojači i posmatrači, već šta piše na glasačkom listiću i da li se to ispravno bilježi ili CIK prekraja izbornu volju naroda – navela je Cvijanović.

– U međuvremenu, o navodno nedostajućim glasačkim listićima u Doboju, prozborili su i CIK, predsjednik tog tijela Suad Arnautović i PDP, predsjednik te stranke Branislav Borenović, a odgovorili im gradonačelnik Boris Jerinić i predsjednik GIK-a Doboj, jasno poručivši da lažu. Lagalo se i o spaljivanju glasačkih listića – ispostavilo se lažnih – dodala je ona.

Cvijanović je rekla “da razlike unutar opozicije ipak postoje, zavisno od toga da li je riječ o totalnoj ili djelimičnoj kontaminaciji”.

– Dok je PDP u potpunosti kontaminiran uticajem svojih stranih mentora, kod SDS-a se, recimo, radi samo o internoj kontaminaciji, gdje oni rade jedni protiv drugih, ali je samo manji broj pojedinaca kontaminiran spoljnim faktorima. Tu, primjera radi, Radović dijeli pred izbore uputstvo za glasanje sugerišući biračima da biraju samo njega i Trivić, a zaboravio na Mirka Šarovića, a opet Šarović i prije i poslije izbora pravi kombinatoriku da sebe nekako smjesti u Vijeću ministara jer zna da ne može stići do Predsjedništva BiH. To je ta kontaminirana CIK – PDP – SDS koalicija – navela je Cvijanović.