Cvijanović: RS ne podriva stabilnost ni mir, ona promovira taj koncept

21 3

Predsjednica bh. entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović izjavila je večeras da ovaj entitet ne podriva ni stabilnost niti mir, već upravo promoviše koncept stabilnosti i mira.

Prema njenim riječima, razgovori koje nudi Republika Srpska, upravo su u funkciji normalnog razvoja društva, te sagledavanja na koji način urediti neke odnose, znajući da neki međunarodni postupci ili alati, koji su primjenjivani u prethodnom periodu, nisu dali željeni rezultat.

Govoreći o izvještaju visokog predstavnika u BiH Valentina Incka (Inzko) Vijeću sigurnosti UN, Cvijanović je poručila da su ti izvještaji postali kliše, ali i da su s druge strane, velika obmana široke međunarodne javnosti.

– Kad je riječ o visokom predstavniku i onima koji ga čvrsto promovišu i stoje iza njega, tu je na sceni zabijanje ili stavljanje glave u pijesak ili guranje stvari pod tepih, nemogućnost, nesposobnost ili nepostojanje želje da se sagledaju stvari u nekim realnim okvirima – rekla je Cvijanović za RTRS.

Unutrašnji dijalog

Istakla je da RS želi dijalog, ali da stranci ne žele da se strane u BiH dogovaraju.

– Ovo je jedno stanje razuđenosti koje nam odvlači pažnju, energiju, vrijeme i novac od onoga što bi trebalo da budu prioriteti. Republika Srpska hoće unutrašnji dijalog u okviru BiH zato što cijenimo da taj dijalog može donijeti dobar rezultat i iza kojeg možemo svi da stanemo – navela je Cvijanović.

Međutim, tvrdi ona, jednostavno postoje stranci koji ne žele da se strane u BiH dogovaraju, već oni žele da posreduju i da se oni pitaju.

– To je bio dobar period, jer ste u okviru te decentralizacije ipak imali osjećaj neke sigurnosti da niko nikoga neće ugroziti, da niko nikome neće ništa uzeti i imali ste cilj da se negdje krećete. Imali ste čak i uvjerenje da će se vremenom donijeti neke drugačije odluke, pa ćemo i sami da gledamo šta može biti funkcionalnije. Možda bismo sami uredili neke stvari – smatra Cvijanović. 

Funkcionalnija država

Kazala je da se, u sklopu priče o evropskim integracijama, od BiH sada traži da mijenja ustavni sistem, objašnjavajući da će država biti funkcionalnija.

– Evo sad da kažem da neće biti funkcionalnija. Sve što smo smjestili na nivo BiH, a nije tu stanovalo ranije, ništa nije donijelo više reda i manje trošenje para. Naprotiv, imamo neku administrativnu hobotnicu koju mi hranimo ovdje. Svaki građanin treba da zna, što više raste administracija BiH manje mu novca ostaje, zato što, prema principima koje su dogovarali Mladen Ivanić i ostali, prvo nahranite državu BiH, a šta ostane dijeli se entitetima –  zaključila je Cvijanović.