Cvijanović: RS spremna za vraćanje oduzetih nadležnosti, neće biti ovdje rata

70714173 B1B9 4BAA 820B 9976A22B0529

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske izjavila je da je RS spremna za vraćanje oduzetih nadležnosti, te da je vrijeme da se vidi šta su stvarni uzroci problema, te šta je dobijeno prijenosom nadležnosti.

Cvijanovićeva je naglasila da je potrebno sagledati na koji način može da se realizuje neka uspješnija budućnost, te da stvari treba posmatrati analitički i na način koji neće prouzrokovati neke posebne probleme, ali će dati mogućnost da stvari urede na prihvatljiv način.

– To su pitanja koja zaslužuju malo širu elaboraciju. Naravno da treba svaki poslanik da priđe tom pitanju na odgovarajući način, svaka politička partija, konačno. To su očekivanja naših građana – rekla je Cvijanović sinoć za RTRS.

Govoreći o predstojećoj posebnoj sjednici Narodne skupštine posvećenoj vraćanju oduzetih nadležnosti, Cvijanović je podsjetila da je više predlagača tačaka dnevnog reda, odnosno informacija kojima treba da se detektuju problemi i da se ide ka nalaženju rješenja.

– Ta rješenja treba da omoguće da sistem funkcioniše, da niko nikom ništa ne uzurpira, da niko nikoga ne maltretira i da se svi zajedno možemo da uputimo ona najvažnija pitanja kojima se rješavaju najvažniji problemi građana. Ali ne možete rješavati najvažnije probleme građana ukoliko stalno živite pod nekom presijom, u strahu da će vam neko još nešto dodatno oduzeti ili dobijate zabrinjavajuće i upozoravajuće nerealne poruke koje dolaze iz stranog svijeta – kazala je Cvijanović.

Cvijanović tvrdi da je suština stvari u tome da se otvori put za odgovarajuće razgovore, koji bi mogli da traju i do šest mjeseci, zato što će to biti neki rok u kojem se od Vlade RS traži da ponudi određena zakonodavna rješenja da bi regulisali određenu oblast.

Kazala je da RS poziva na dijalog u BiH, ali da je za to potrebno da imate partnere, koji žele da razgovaraju.

– Što se tiče Hrvata u BiH mi smo dobili jasne poruke da su oni spremni da razgovaraju o svakom važnom pitanju. Što se tiče bošnjačkih političara, imali smo negiranje koje je došlo od Bakira Izetbegovića koji je rekao da nema šta entiteti da pričaju – rekla je Cvijanović, između ostalog.

Prema njenim riječima, “sankcije na koje oni pozivaju su stvar nemoći ili nedostatka želje da sjede zajedno s ljudima s kojima tvrde da žele da žive zajedno i zaista pričaju i razgovaraju o određenim pitanjima”.

– Ovdje se treba vratiti nastojanjima da se oživi bilo kakav razgovor u BiH, jer bi taj razgovor mogao da nas dovede do određenog rješenja – kazala je  Cvijanovićeva.

Cvijanović je upitala je li neko iz RS rekao, “je li neko bio toliko lud i rekao: Evo, bit će rata”.

– Neće biti ovdje rata. Ni na kakvoj agendi nije rat – rekla je Cvijanović.

Naglasila je da oni iz RS brane Ustav te da to “nije secesija ni ugrožavanje teritorijalnog integriteta”.

Prethodni članakNa području Srebrenice i Bratunca otkrivene visoke vrijednosti olova, cinka i nikla u zemljištu
Sljedeći članakZENICA: Kako je Zaim postao OTPISAN i šta ostavlja u amanet svima? (VIDEO)