ABF29EC3 0A29 4E22 B1DE 18C3F788B9BF
AUTOR: K.H.
DATUM: stu 12, 2021 @ 9:15
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Predsjednica RS Željka Cvijanović izjavila je da se samo iz Sarajeva priča o ratu i sankcijama, za razliku od RS iz koje dolaze pozivi na dijalog i rješavanje suštinski važnih pitanja za BiH.

NER FIT

Kada je riječ o najavama sankcija političarima iz RS koje su u Sarajevu priželjkivali dolaskom pomoćnika zamjenika državnog sekretara SAD Gabrijela Eskobara (Escobar), Cvijanović je rekla da je to želja političkog Sarajeva.

Slijepi poslušnici

– Željeli bi da budu portparol koji je najavio da će neko biti sankcionisan i da Eskobar samo treba da posluša Sarajevo i da ispriča koga će sve sankcionisati – rekla je Cvijanović.

Ona je ocijenila da je BiH siromašna i sa aspekta razgovora i dogovora, kao i postizanja određenih rezultata, jer se političko Sarajevo bavi sa te dvije teme i ta dva cilja.

Tekst se nastavlja nakon reklame

– Svi koji su ovdje došli, a uskoro će doći i Metju Palmer, imaju svoje viđenje stvari. Ali to ne znači da oni moraju biti slijepi poslušnici onog što im diktira političko Sarajevo – rekla je Cvijanović.

Ona je naglasila da se ne treba baviti pričom da li ima ili nema sankcija.

– Mi rješavamo suštinski važna pitanja za BiH. Niti će neko bolje ili gore ovdje živjeti zato što ima ili nema sankcija, ako mi sami ne riješimo svoje probleme. Bitno je da mi sjednemo i vidimo šta hoćemo od ove države. Da li hoćete da ste invazivni i da samo otimate od RS, a da RS ćuti i klima glavom, ili hoćete da se dogovorimo da zadovoljimo ono što nam je ustav dao kao garancije da živimo jedni s drugima i jedni pored drugih – navela je Cvijanović.

Ona je sinoć rekla za RTRS da su za nju sankcije nešto što izgleda kao da neko pokazuje moć, a u suštini je to pokazivanje nemoći.

Cvijanović je navela da su to i različite prijetnje, ali da prijetnje ne mogu riješiti problem i da BiH ima problem na unutrašnjem planu. Ona je ocijenila da se Hrvati u BiH teško bore za svoje legitimno predstavljanje, upitavši zašto se neki narod mora boriti za nešto što mu je Ustav dao?

Predsjednica RS je navela da se i RS bori da sačuva svoje nadležnosti, iako joj je to Ustav dao. Cvijanović je rekla da je tako jer to želi političko Sarajevo i zato što pričaju po cijelom svijetu da će biti rata.

Dogovor i razgovor

– Nema i neće biti rata. Budućnost se može graditi kroz dogovor i razgovor, i da niko ne treba da se osjeća oštećenim u okviru BiH – istakla je Cvijanović.

Ona je rekla da ako je BiH multietnička zemlja i multietnička demokratija, onda nije samo bošnjačka, samo srpska, niti samo hrvatska, nego je zajednička i to znači da se mora razgovarati.

Cvijanović je navela da “neinventivno Sarajevo” ne zna ništa drugo raditi nego napadati RS i držati Hrvate, stiskajući ih da oni ne mogu izabrati svog predstavnika.

– Naš recept je razgovor i dogovor i nema ovde nikakvih ishitrenih odluka. Pred nama su mjeseci kada možemo veoma odgovorno razgovarati, ako to neko želi. Mi to želimo – rekla je Cvijanović.

LIDER