Portal 072info

Cvijeće i Fatiha na mjestima strijeljanja

Porodice žrtava srebreničkog genocida jučer su obišle masovna stratišta u Podrinju gdje je u julu 1995. godine strijeljano više od osam hiljada srebreničkih Bošnjaka.

Zemljoradnička zadruga u Kravici mjesto je gdje je 13. jula 1995. godine vojska i policija RS-a pod komandom Ratka Mladića strijeljala oko 1.200 srebreničkih Bošnjaka. Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe ispred hangara u Kravici, porodice žrtava genocida obilježile su 21. godišnjicu od tog stravičnog zločina.

U Osnovnoj školi Grbavci u Orahovcu kod Zvornika je strijeljano oko 2.000 žrtava genocida.

Na Vojnoj ekonomiji Branjevo i u Domu kulture u Pilici strijeljano je oko 1.500 srebreničkih Bošnjaka. Na zidovima Doma kulture još su tragovi municije i gelera bombi kojima su ubijene žrtve genocida. Također, na zidovima je i natpis s imenom nalogodavca genocida Ratka Mladića.

Na ovom skupu bila je i Remza Ibrahimović. Njenog supruga Samila su kod Trnova 17. jula strijeljali ‘Škorpioni’. U Pilici su joj strijeljani otac i brat.

Iz Osnovne škole u Petkovcima 16. jula je odvedeno oko 1.500 zarobljenih Srebreničana i strijeljano na brani mulja zvorničke glinice.

Na deponiji smeća u Kozluku strijeljano je oko 1.500 žrtava genocida. Niko nije preživio.

Porodice žrtava genocida obišle su i masovno stratiše u Novoj Kasabi, gdje je 13. i 14. jula bilo je zatočeno oko 1.000 srebreničkih Bošnjaka. Svi su strijeljani i pronađeni u nekoliko masovnih grobnica.

federalna.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box