15D2999F 993A 4C7B 970B F966FE59AD02
AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Povodom obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici, na sarajevskoj Vijećnici večeras je svjetlima projektovan Cvijet Srebrenice. Jedna je to od aktivnosti kojima Gradska uprava Sarajeva obilježava godišnjicu genocida.Da se ne zaboravi, univerzalna je poruka današnjeg dana.

Današnjoj komemorativnoj sjednici u Potočarima i dženazi za još 19 novoidentifikovanih žrtava genocida u Srebrenici, prisustvovala je delegacija Grada Sarajeva predvođena gradonačelnicom Benjaminom Karić, njenim zamjenicima Anjom Margetić i Harisom Bašićem, te predsjedavajućim Gradskog vijeća, Jasminom Ademovićem.

Podsjetimo, Karić je ubrzo nakon imenovanja na funkciju, posjetila Srebrenicu i naklonila se žrtvama najvećeg masakra u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, uz obećanje da će aktuelna gradska administracija finansijski pomagati projekte Memorijalnog centra tokom cijelog mandata.

Grad Sarajevo je nastavio sa realizacijom inicijative simboličnog obilježavanja godišnjice srebreničkog genocida na području svih kantona u FBiH i gradskih općina u KS, pa je danas jednominutnim oglašavanjem sirena u 12 sati, zajedno sa svim sugrađanima, odata počast žrtvama.

Osim toga, u Vijećnici je organizirana jedinstvena aktivnost desetosatnog čitanja imena svih ubijenih.