Cvjeta crno tržište: Kutija cigareta košta tri marke

Cvjeta crno tržište: Kutija cigareta košta tri marke

Iako u BiH ne postoji kvalitetna analiza, više čimbenika ukazuje na činjenicu da crno tržište duhana i duhanskih proizvoda cvjeta u ovoj zemlji.

Manje markica

Broj osoba koje svakodnevno konzumiraju cigarete raste, dok se broj legalno prodanih kutija cigareta smanjuje. Studije o stanju zdravlja odraslog stanovništva u FBiH bilježe 44% stalnih pušača među odraslim stanovništvom, od čega je 56% muškaraca, 31,6% žena, s prosječnom konzumacijom od 16,9 cigareta dnevno. S druge strane, prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, u jedanaest mjeseci 2018. izdano je 29,705.050 markica za domaće brendove cigareta i duhanskih proizvoda i 183,745.174 za strane.

Usporedbe radi, godinu ranije izdano je 55,172.500 markica za domaće brendove cigareta i 189,811.349 za strane. Prema podacima UNO BiH, u 2014. izdano je 79,663.500 markica za domaće duhanske proizvode i 227,671.164 za strane. Navedeni podatci idu u prilog istraživanju koje govori kako je u BiH došlo do porasta crnog tržišta cigareta na 50%.

Iz UNO BiH navode kako su samo njihovi službenici tijekom 2018. oduzeli duhana i cigareta, koji su se prodavali na crnom tržištu u BiH, u vrijednosti od 1,747.426 KM. “Potrebno je naglasiti, da su ovlaštene službene osobe Odjela za provođenje propisa, sukladno kaznenom zakonodavstvu, u prethodne tri godine sačinile 36 izvješća za počinjena kaznena djela nedopuštenoga prometa trošarinskih proizvoda s prijavljenim iznosom štete u visini od 8,193.340 maraka, a koje je uputio UNO na daljnje postupanje prema nadležnim tužiteljstvima BiH”, navodi Ratko Kovačević, glasnogovornik UNO BiH.

Izmjene Zakona

Također, prema nadležnim sudovima, u okviru prekršajnoga postupanja, podneseno je 245 zahtjeva za pokretanje prekršajnoga postupka u kojima su predmet prekršaja bili duhan i duhanske prerađevine, dok su u skraćenom prekršajnom postupku, po navedenom, službenici UNO BiH izdali 55 prekršajnih naloga.

Zbog svega navedenoga, predloženo je usvajanje izmjena Zakona o trošarinama, kojima bi se stavio moratorij na tri godine kada je u pitanju daljnje dizanje trošarina na duhan i duhanske prerađevine u Bosni i Hercegovini. Nadležni smatraju kako bi se na ovaj način smanjilo crno tržište.

Podsjetimo, trenutačno najjeftinija kutija cigareta u BiH košta 4,50 KM. Na crnom tržištu kutija cigareta može se kupiti za tri marke. 

Večernji list

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE