Da bi dobili ograničenu cijenu struje, privrednici moraju potpisati nove ugovore

Da bi dobili ograničenu cijenu struje, privrednici moraju potpisati nove ugovore

Dopuna Zakona o električnoj energiji u Federaciji BiH i odluka Vlade FBiH od 7. januara ove godine odnosi se izričito na ograničenje cijena električne energije za kupce u okviru tržišnog snabdijevanja.

Podsjetili su na ovo iz JP Elektroprivreda BiH, odakle su kazali i kako dopunom Zakona nisu obuhvaćene druge zakonske odredbe i obaveze koje iz njega proističu, a time ni obaveza kupaca za upućivanje zahtjeva za dostavu ponude za snabdijevanje.

“Uz podsjećanje na navedenu obavezu, JP Elektroprivreda BiH upućuje poziv kupcima na visokom i srednjem naponu sa kojima su ugovori o snabdijevanju za ovu godinu potpisani 2021. godine da, ukoliko smatraju da će ostvariti povoljnije uslove, pokrenu proces ugovaranja slanjem zahtjeva JP Elektroprivreda BiH za dostavu ponude. Nakon ispunjenja ove obaveze, kupci stiču pravo primjene dopunjenog člana 16. Zakona o električnoj energiji u FBiH i Odluke Vlade FBiH o ograničavanju cijena za snabdijevanje u 2022. godini”, saopšteno je iz Elektroprivrede BiH.

Podsjetimo da su tek na kraju 2021. godine usvojene dopune Zakona o električnoj energiji prema kojima poskupljenje ne smije biti veće od 20 posto, što su privrednici i tražili. Međutim, određeni broj privrednika ugovor za električnu energiju za 2022. godinu dobio je prije ove odluke, te su ga morali i potpisati. U tim ugovorima bilo je predviđeno povećanje cijene struje i za 300 posto, za pojedine privrednike.

Usvajanjem dopuna Zakona i ovi privrednici stekli su pravo na revidiranje ugovora, a ukoliko to žele da urade, iz Elektroprivrede BiH su ih pozvali da im se jave sa tim zahtjevom.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica